Elon Musk zou Apple-producten uit zijn bedrijven kunnen verbieden

Apple heeft zojuist misschien wel de grootste WWDC tot nu toe gehouden, en Apple-gebruikers wachten allemaal op de nieuwe AI-tools die naar iOS komen. Eén miljardair is hier echter niet blij mee. Elon Musk dreigde met een Apple-verbod in zijn bedrijven vanwege de ChatGPT-integratie van iOS 18.

Als je meer wilt weten over WWDC 2024, kun je voordat je naar binnen stapt onze berichtgeving bekijken. Het bedrijf heeft nieuwe goodies aangekondigd die naar iOS 18 komen, samen met toevoegingen aan iPadOS 18. En als je wilt weten hoe je de WatchOS 11-bèta installeert, hebben we een handleiding.

Elon Musk is niet blij met de AI van Apple

Kort nadat Apple zijn AI-tools uitbracht, werd het internet al snel overspoeld met opmerkingen daarover. Velen van hen waren positief en hoopvol, maar niet iedereen was onder de indruk. Elon Musk uitte in een paar tweets zijn woede over het bedrijf. Hij was er niet blij mee dat het bedrijf samenwerkte met OpenAI om ChatGPT in iOS te implementeren.

Om je op de hoogte te houden: de AI-tools van iOS 18 worden aangedreven door eigen modellen en kunnen indien nodig ook ChatGPT gebruiken. Apple AI kon niet op tijd grootschalige modellen ontwikkelen, omdat het traag was om op de AI-trein te springen. Er was dus wat hulp nodig. De telefoon voert het grootste deel van zijn AI op het apparaat uit, maar zal contact opnemen met GPT-4o wanneer hij een groter taalmodel nodig heeft.

Nou, Musk vindt het niet leuk dat het bedrijf hiervoor heeft gekozen. “Apple heeft geen idee wat er daadwerkelijk aan de hand is als ze je gegevens aan OpenAI overdragen.” Hij doelt op het feit dat OpenAI toegang zou kunnen hebben tot de gegevens van gebruikers wanneer ze contact moeten opnemen met de cloud. Het grijpt terug op de eeuwenoude vraag: “Wat gebeurt er met mijn gegevens als ik deze overdraag aan de cloud?”

Hij wierp ook meer schaduw op Apple door te zeggen dat het “overduidelijk absurd is dat Apple niet slim genoeg is om hun eigen AI te maken, maar toch op de een of andere manier in staat is ervoor te zorgen dat OpenAI je veiligheid en privacy beschermt!” Op dit moment weten we niet precies hoe OpenAI gegevens beheert. Het is duidelijk dat bedrijven als Meta, Google en Amazon gulzig zijn naar uw gegevens. Dus als u ELK van hun producten gebruikt, verandert uw hele identiteit. We weten echter niet hoe OpenAI is.

Wat we wel weten is dat het bedrijf een stukje geschiedenis heeft. Het is betrokken geweest bij een aantal inbreuken op de beveiliging. Daar heeft Musk dus een punt.

Elon Musk zou Apple-producten uit zijn bedrijven kunnen verbieden

In een afzonderlijk bericht zei Musk dat als Apple de modellen van OpenAI op besturingssysteemniveau implementeert, Apple-producten uit al zijn bedrijven kunnen worden verbannen. De miljardair is eigenaar van verschillende bedrijven, waaronder X, Tesla, Space X, The Boring Company, enz. Niemand binnen die bedrijven zou dus zijn iPhones kunnen gebruiken.

Elon Musk tweet apple chatgpt (1)

Dat zou een slechte zet van zijn kant kunnen zijn, net als iPhones…. nogal populair. We houden van Android-apparaten, maar we moeten toegeven dat iPhone-gebruikers een aanzienlijk deel van elke groep mensen uitmaken. Bovendien kan elk bedrijf profiteren van een gevarieerde verzameling technologiegebruikers aan beide kanten van de OS-vijver. Het verbieden van Apple-apparaten zou een negatief effect kunnen hebben op deze bedrijven.

Elon Musk tweet apple chatgpt (2)Elon Musk tweet apple chatgpt (2)

Elon Musk moet hierover nadenken voordat hij deze drastische verandering doorvoert. Het zal een verstrekkend effect hebben op de mensen die bij deze bedrijven werken. Veel banen staan ​​al op het spel vanwege AI en de slechte economische omstandigheden. Werknemers hebben geen reden meer nodig om te vrezen voor hun baan.

Maar dit kan gewoon door slecht bloed komen

Zoals veel mensen misschien niet weten, had Elon Musk een aantal diepe banden met OpenAI; hij was mede-oprichter. Hij heeft jaren geleden de banden met het bedrijf verbroken, maar heeft sindsdien ruzie met het bedrijf veroorzaakt. Nog maar een paar maanden geleden besloot Elon OpenAI aan te klagen omdat hij vindt dat het huidige traject in strijd is met de oorspronkelijke visie.

OpenAI is opgericht vanuit de droom om AI te creëren voor de mensheid, niet voor winst. Sindsdien is het bedrijf echter overgestapt op een winstmodel. Niet alleen dat, maar het is een beetje een AI-krachtpatser geworden voor Microsoft. Elon is van mening dat OpenAI een winstgevende dochteronderneming van Microsoft is geworden. Hij klaagt het bedrijf aan om het te dwingen de broncode openbaar te maken.

Tijdens de zaak kregen we behoorlijk vernietigend bewijsmateriaal dat erop wees dat Elon zelf het bedrijf ertoe wilde aanzetten een dochteronderneming van Tesla te worden. Ook werd in een e-mail bevestigd dat Musk ook de broncode van OpenAI achter gesloten deuren wilde houden. De berichten wijzen dus op een vorm van extreme hypocrisie van de kant van Musk.

Er is dus een kans dat Elon deze beslissing neemt vanwege zijn vete met het bedrijf. In ieder geval zijn de meningen van Musk of de AI van Apple in deze kwestie niet belangrijk. De banen van de werknemers zijn belangrijk. Laten we hopen dat Musk en Apple tot een overeenkomst kunnen komen die niet tot een snelle opschudding zal leiden. Er staan ​​nu al banen op het spel.

Thijs Van der Does