De Spotify Car Thing is open-source… maar nutteloos

Weet je nog toen Spotify zich op de hardwaremarkt waagde? Sorry dat ik je dat trauma opnieuw laat beleven, maar de Spotify Car Thing was een interessant apparaat. Zoals je misschien weet, stopt Spotify ermee. Volgens een nieuw rapport is de Car Thing eigenlijk open-source, maar uiteindelijk is het een behoorlijk nutteloos apparaat.

Spotify stopte een tijdje geleden met dit apparaat nadat maar heel weinig mensen het hadden gekocht. Degenen die het gebruikten, dachten dat ze het nog een tijdje zouden kunnen blijven gebruiken. Ze kregen echter het nieuws dat het bedrijf deze apparaten daadwerkelijk deactiveert, waardoor ze presse-papiers van het merk Spotify worden. Dat is jammer, want het is nog maar een paar jaar oud.

De Spotify Car Thing is open source

Apparaten zijn als eieren, je MOET erin breken! Er zijn knutselaars die alle geheimen ontsluiten die verborgen zijn in de apparaten die we gebruiken. Hoe kwamen we er anders achter dat de Rabbit R1 eigenlijk een Android-app is? In dit geval is de knutselaar Josh Henderickson.

Hij kon onder de motorkap van het Car Thing kijken en er interessante informatie over ontdekken. Om te beginnen draait de software van het apparaat feitelijk op een open-source Linux-kernel. De broncode voor de U-boot is gratis beschikbaar op GitHub. Het toestel draait niet op de meest ingewikkelde software, maar dat was te verwachten. The Car Thing hoefde niet meer te zijn dan een opgeblazen webbrowser die naar spotify.com navigeert.

Samen met die informatie kon Henderickson zien dat de chip de hele show aandreef. Het is een Amlogic-chip. Amlogic is een fabelachtige chipmaker gevestigd in Santa Clara, Californië. Hij ontdekte dat de chip aangepaste code kan uitvoeren.

Met die informatie zou je Twitter-posts moeten verwachten van iemand die Windows 11 erop draait, toch? Fout. Het blijkt dat, hoewel de software van dit apparaat erop wijst dat het verschillende systemen kan draaien, de Amlogic-chip extreem weinig kracht heeft. Spotify heeft niet bepaald gekozen voor een krachtige Qualcomm-chip voor dit apparaat vanwege het beperkte doel van de Car Thing.

Het lijkt er dus op dat er geen hiernamaals is voor dit apparaat. Het is jammer, want het was een veelbelovende gadget. Het was een leuke manier om audio te streamen terwijl je veilig reed.

Thijs Van der Does