De EU die toezicht houdt op de AI van Microsoft en Google, probeert oligopolie te voorkomen

De EU houdt de nieuwste stappen van Microsoft en Google op het gebied van AI in de gaten. De organisatie wil ervoor zorgen dat de antitrustregels worden nageleefd. De EU maakt al geruime tijd wetgeving ten gunste van de vrije concurrentie in de lidstaten, wat vooral bedrijven als Apple heeft getroffen.

Op AI gebaseerde producten en diensten nemen de tech-industrie in een ongelooflijk tempo over. Momenteel implementeren veel bedrijven AI, ook niet-technologische. In de mobiele sector was Google de belangrijkste pionier in de implementatie van complexe AI-modellen.

Google en Microsoft onder EU-onderzoek over AI-deals

De draagbare en compacte aard van smartphones verhindert de integratie van grote LLM’s. Met dit in gedachten ontwikkelde Google echter Gemini Nano, de “lite”-versie van zijn Gemini AI-modellen. Momenteel is het model geïntegreerd in de Pixel 8-serie en de Galaxy S24-serie. De integratie ervan in mobiele apparaten van Samsung is een van de aspecten die door de EU wordt bestudeerd.

De organisatie vreest dat dit soort overeenkomsten tussen industriële giganten gevolgen zullen hebben voor kleinere spelers. Margrethe Vestager, EU-commissaris voor Mededinging, zei dat “grote technologiebedrijven het voor kleinere ontwikkelaars van funderingsmodellen moeilijk zouden kunnen maken om eindgebruikers te bereiken.” Een deel van de zorg is de hoeveelheid middelen die nodig zijn om AI-modellen te ontwikkelen.

Met betrekking tot Microsoft zei Vestager dat de EU “wil begrijpen of bepaalde exclusiviteitsclausules een negatief effect kunnen hebben op concurrenten.” In dit geval doelt ze op de enorme investering die Microsoft doet in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Tot nu toe heeft de reus uit Redmond maar liefst 13 miljard dollar geïnvesteerd. Bovendien houdt de EU toezicht op situaties waarin grote bedrijven kleinere bedrijven kopen om talent te verwerven. Dat is het geval met de overname van Inflection door Microsoft.

Een volledige wetgeving voor AI is nog in behandeling

De wetgeving rond op AI gebaseerde producten en ontwikkelingen is nog steeds in behandeling, nadat ze de technologie-industrie stormenderhand heeft veroverd. Het tempo waarin de AI-industrie zich ontwikkelt, maakt de taak nog moeilijker. In verband hiermee zei de EU-bestuurder dat “er nog een aantal andere voorlopige antitrustonderzoeken gaande zijn naar verschillende praktijken op AI-gerelateerde markten.” Vestager merkte ook op dat “nu het moment is om actie te ondernemen. Sterke handhaving van de concurrentie is altijd nodig in tijden van grote industriële en technologische veranderingen.”

Het doel van de EU is om te voorkomen dat een paar grote bedrijven het AI-segment monopoliseren. “We blijven waakzaam”, voegde Vestager toe.

Thijs Van der Does