Batterijen met een 100 keer hogere energiedichtheid komen binnenkort tot leven

Er heeft een solide doorbraak plaatsgevonden in de wereld van de batterijtechnologie. TDK, een belangrijke leverancier van batterijen aan Apple en Tesla, is erin geslaagd een materiaal voor solid-state batterijen te ontwikkelen met een 100 keer hogere energiedichtheid. De doorbraak zal de productie van batterijcellen mogelijk maken met een volumetrische dichtheid die 100x groter is dan de huidige oplossing.

Het nieuwe materiaal voor solid-state batterijen zal een aanzienlijk hogere energiedichtheid bieden

Volgens TDK zal het nieuw gecreëerde materiaal een aanzienlijk hogere energiedichtheid bieden dan de huidige CeraCharge solid-state batterijen van het bedrijf. Het heeft een energiedichtheid van 1.000 Wh/L. In wezen heeft het een 100 keer hogere energiecapaciteit dan de huidige in massa geproduceerde oplossing van TDK.

In de nieuwe CeraCharge solid-state batterijoplossing heeft het bedrijf een op oxide gebaseerde vaste elektrolyt gebruikt. Het gaat vergezeld van extra anodes van lithiumlegeringen. Afgezien hiervan heeft TDK niet veel technische details onthuld over hoe deze oplossing batterijen zal creëren met een 100 keer hogere energiedichtheid.

Het bedrijf vermeldde wel dat deze batterijen extreem veilig zijn vanwege het gebruik van op oxide gebaseerde vaste elektrolyten. Dit betekent dat ze veel veiliger zullen zijn in producten die in direct contact komen met het menselijk lichaam, zoals smartwatches, fitnesstrackers, oordopjes en gehoorapparaten.

Met name zou de nieuwe oplossing van TDK ervoor zorgen dat batterijen met hoge capaciteit effectief voldoen aan de nieuwe EU-regelgeving. De nieuwe regels vereisen dat hardwarefabrikanten wegwerpbatterijen geleidelijk afschaffen ten gunste van batterijen die kunnen worden opgeladen of vervangen. De nieuwe regelgeving heeft tot doel het elektronisch afval te verminderen, wat zal bijdragen aan het verminderen van de impact op het milieu.

De nieuwe batterijoplossing van TDK kan in verschillende apparaten worden gebruikt

TDK zegt dat er veel toepassingen zijn van zijn nieuwe batterijoplossing met een hogere energiedichtheid. Deze batterijen kunnen worden gebruikt in draagbare apparaten zoals oortelefoons, gehoorapparaten en smartwatches. Ze kunnen ook in omgevingssensoren worden geplaatst, behalve als vervanging voor knoopcelbatterijen.

Smartphonebedrijven als Apple zouden ook de nieuwe CeraCharge-batterijen kunnen gebruiken, omdat het al de huidige TDK-batterijen in zijn producten gebruikt. We kunnen verwachten dat Apple-apparaten zoals de iPhone, AirPods en de Apple Watch in de toekomst een veel langere batterijduur zullen bieden. We kunnen verwachten dat andere leveranciers van consumentenelektronica deze technologie ook in hun producten zullen gebruiken.

TDK werkt er nu aan om de nieuwe krachtcellen naar massaproductie te brengen. Het zal ook proberen de capaciteit van zijn nieuwe solid-state batterij verder te vergroten. Het bedrijf zal volgend jaar beginnen met het sturen van monsters van de nieuwe batterijtechnologie naar klanten.

Thijs Van der Does