Alles wat nieuw is in Android 15 Bèta 3

Google heeft de derde bètaversie voor Android 15 uitgebracht, wat betekent dat de platformstabiliteit is aangetast en dat al het app-gedrag is afgerond. Er is nog een bèta vóór de stabiele release – die ergens na augustus wordt verwacht. Er zijn dus niet heel veel veranderingen in Android 15 Beta 3. Of toch wel?

Mishaal Rahmandie vrij bekend is in de Android-gemeenschap vanwege het doorzoeken van code en het vinden van enkele nieuwe functies en wijzigingen binnen Android, heeft op Reddit een behoorlijk gedetailleerde lijst met wijzigingen samengesteld.

In deze bèta zijn er tal van veranderingen achter de schermen voor Android 15. De eerste heeft betrekking op de platformstabiliteit. Dit betekent dat de “Android-versie” niet langer wordt vermeld als “VanillaIceCream” maar in plaats daarvan als “15”. De SDK-versie is nu ook ingesteld op 35.

Nieuwe 'Home Controls'-screensaver debuteert in Android 15 Beta 3

Een van de grotere nieuwe functies in Android 15 Beta 3 wordt de nieuwe schermbeveiliging ‘Home Controls’. Het is ook precies hoe het klinkt. Kortom, het is een nieuwe screensaver (die vroeger “Daydream” heette) waarmee je slimme huisbedieningen voor lampen, thermostaten, stekkers, enz. naar boven komen. Het is best een coole functie om te hebben als je heel veel slimme thuisproducten in je huis hebt. thuis.

Het brengt ook enkele nieuwe wijzigingen met zich mee in Circle to Search, dat nu met beide taakbalkstijlen werkt. In wezen is het zowel van voorbijgaande aard als persistent op de Pixel Fold en Pixel Tablet.

Android 15 Beta 3 verwijdert nu ook automatisch uw gezichts- of vingerafdrukontgrendeling als deze niet goed werken. Vervolgens wordt u gevraagd deze opnieuw in te stellen. Dus in plaats van u te blijven bezighouden met uw biometrische ontgrendeling en waarom deze niet werkt, kan uw telefoon dit op intelligente wijze voor u repareren.

Google verandert eindelijk Android 15 Beta 3, waardoor laders van 7,5 W niet langer als “snel” worden beschouwd omdat ze dat niet zijn. Dankzij deze kleine wijziging kan Android 15 een oplader als ‘snel’ bepalen als deze 20W of sneller is. Die drempel bepaalt wel of de tekst ‘snel opladen’ op het vergrendelscherm wordt weergegeven of niet.

Er is een kleine aanpassing toegepast op de gebruikersinterface van de screenshot-overlay. Nu bevindt het screenshotvoorbeeld zich boven de knoppen in plaats van ernaast.

Google werkt aan een ‘Creative Assistant’-app

In Android 15 Beta 3 komt een nieuwe ‘Creative Assistant’-app naar voren waar Google aan werkt. Er wordt gespeculeerd dat generatieve AI zal worden gebruikt om aangepaste stickers of foto's te maken, zoals wat Apple doet met Genmoji in Apple Intelligence.

Android 15 Beta 3 heeft ook de schakelaar “lange app-namen weergeven” toegevoegd. Hierdoor kan de gebruiker beslissen of het startscherm en de app-lijst een afgekorte naam weergeven voor langere app-namen of de volledige naam.

Google heeft ook de schakelaar geïntroduceerd waarmee Circle op één pagina kan zoeken. Dus nu is het te vinden onder Instellingen > Systeem > Navigatiemodus.

De gebruikersinterface van de wallpaperkiezer van Android is ook aangepast in Android 15 Beta 3, waardoor het duidelijker wordt dat je kunt inzoomen of op de afbeelding kunt pannen.

De Adaptive Timeout-functie waarover we in april voor het eerst berichtten, is eindelijk beschikbaar in bèta 3. Hiermee wordt uw scherm automatisch uitgeschakeld als u uw apparaat niet gebruikt. Het lijkt erop dat Adaptive Timeout de nabijheidssensor gebruikt om te zien of je daadwerkelijk naar je telefoon kijkt.

Ten slotte is Google van plan de instellingen-app in Android 15 te reorganiseren. Er is een nieuwe code in Beta 3 die laat zien hoe de instellingenpagina op het hoogste niveau de invoer zal ordenen. Het ziet er ook beter uit met een meer Material You-ontwerp. Een aantal instellingen zijn ook hernoemd, waaronder Apparaat- en app-meldingen naar Meldingen lezen, beantwoorden en beheren.

Thijs Van der Does