Android-apparaten kunnen Fuchsia OS krijgen, maar niet zoals je verwacht

Google zou Fuchsia OS toch in Android-apparaten kunnen integreren. Maar waarschijnlijk niet zoals u zich voorstelt, maar op een meer discrete manier. Alles zou draaien om het microfuchsia-project.

Fuchsia OS, het minst bekende besturingssysteem van Google

In het OS-segment is de Mountain View-gigant bekend om Android en Chrome OS. Dat gezegd hebbende, bestaat het minder bekende Fuchsia OS ook al jaren. Android en Chrome OS zijn ontwikkeld op de Linux-kernel. Ondertussen gebruikt Fuchsia OS Zircon als kern, dat een microkernel-achtige architectuur heeft. Ter referentie, HarmonyOS NEXT-architectuur is ook microkernel-gebaseerd.

Een microkernelarchitectuur betekent dat het hele besturingssysteem niet rechtstreeks in de kernel draait. In plaats daarvan doen alleen de meest basale services (zoals de items die nodig zijn om het systeem op te starten) dat. Er is dus minder zeer bevoorrechte code, wat zich vertaalt in verbeterde beveiliging en stabiliteit. Dit heeft een nadeel, omdat de prestaties lager zijn omdat er continu meer gegevens tussen verschillende ruimtes (kernel en gebruikersruimte) worden verplaatst.

Misschien is het prestatieprobleem wat Google’s geruchten over intenties om Android te vervangen door Fuchsia OS heeft vertraagd (of geannuleerd). Het kan echter nog steeds op kleinere schaal worden geïmplementeerd, en dat is wat Google op smartphones zou kunnen doen.

Fuchsia OS kan worden geïmplementeerd op Android-apparaten voor verbeterde beveiliging

Volgens Mishaal Rahman werkt Google sinds april 2024 aan “microfuchsia”. Dit is een project om Fuchsia OS op huidige apparaten te laten draaien via virtualisatie. Hiermee zou het bedrijf microfuchsia op Android willen implementeren om bepaalde typen processen in veilig geïsoleerde omgevingen te laten draaien. Momenteel zorgt het Microdroid-subsysteem daarvoor op Android. Google zou Microdroid dus kunnen vervangen door microfuchsia voor meer veiligheid en misschien wel meer snelheid.

De bron voegt toe dat AOSP net voorbereidende patches heeft gekregen voor de implementatie van microfuchsia. De plannen van Google op dit gebied zijn echter nog niet helemaal duidelijk. Momenteel heeft het bedrijf alleen Fuchsia OS geïmplementeerd op smart home-apparaten uit de Nest-familie. Hopelijk komen er in de komende weken of maanden meer details over het microfuchsia-project naar voren.

Thijs Van der Does