Amazons generatieve AI-aangedreven Alexa kost mogelijk $ 5 tot $ 10 per maand

Het lijkt erop dat Amazon niet achter wil blijven in het tijdperk van generatieve AI en daarom werkt het aan een Alexa-upgrade waarvan de mogelijke prijs is gelekt. Het bedrijf wil een inhaalslag maken, terwijl anderen zoals Google Gemini daar flink op vooruitlopen.

Volgens een rapport van Reuters werkt Amazon aan het “Banyan”-project dat een generatieve AI-aangedreven Alexa-ervaring voor het publiek zal brengen. Net als bij andere soortgelijke diensten zou alles draaien om een ​​chatbot die natuurlijke taal kan begrijpen. Verwacht wordt echter dat de service van Amazon zich zal richten op het verbeteren van uw winkelervaring op het platform.

De generatieve AI-upgrade van Alexa zou tussen de $ 5 en $ 10 per maand kosten

De bron beweert dat het ontwikkelteam naar deze update verwijst als “Opmerkelijke Alexa.” Dat zal echter waarschijnlijk niet de definitieve naam van de dienst zijn zodra deze beschikbaar is. Bovendien overweegt Amazon een prijs tussen $ 5 en $ 10 per maand voor de meer capabele Alexa generatieve AI-upgrade. Toch zouden ze ook een gratis versie aanbieden met minder features en mogelijkheden. Tot op heden is het niet bekend wat de belangrijkste functionele verschillen tussen het betaalde niveau en het gratis niveau zouden zijn.

Amazon biedt doorgaans meerdere voordelen van sommige van zijn diensten bij het betalen voor een Prime-lidmaatschap. Het lijkt er echter op dat dit niet het geval zal zijn met “Opmerkelijke Alexa.” Het rapport geeft aan dat Prime-gebruikers geen toegang zullen krijgen tot de voordelen van het vermeende betaalde Alexa-abonnement. Blijkbaar beschouwt het bedrijf Alexa als een onrendabel project. Mensen gebruiken de assistent niet zoveel als het bedrijf zou willen. De impact ervan op de verkoop via Amazon was dus niet wat aanvankelijk werd verwacht.

Alexa is sinds de lancering niet meer winstgevend geweest

Daar wil het bedrijf echter verandering in brengen met Remarkable Alexa. Als het project succesvol is, opent het ten minste twee nieuwe manieren om inkomsten te genereren. Ten eerste zou het betaalde abonnement niet alleen dienen om de dienst te behouden, maar ook om wat winst te maken. Het potentiële succes van de generatieve AI-upgrade van Alexa zou dan een positieve impact hebben op de verkoop via Amazon.

Amazon zou de generatieve AI-aangedreven Alexa-ervaring in augustus van dit jaar (2024) aankondigen. Zoals eerder vermeld lopen ze al ver achter op diensten als Google Gemini. Maar ze zouden op tijd kunnen zijn om te arriveren vóór de volledige uitrol van Apple Intelligence. Veel van de door Apple aangekondigde features zullen immers volgend jaar beschikbaar zijn.

Thijs Van der Does