YouTube zet mogelijk zwaar in op het door AI gegenereerde muzieksegment

Het lijkt erop dat YouTube volledig wil investeren in het door AI gegenereerde muzieksegment. Het bedrijf wil het eerlijk doen en licentieovereenkomsten sluiten met platenlabels. Dit zou ook de YouTube Music-service ten goede kunnen komen. Meerdere artiesten zijn het echter niet eens met het gebruik van AI in muziek.

Op AI gebaseerde tools veroverden de technologie-industrie stormenderhand en boden mogelijkheden die tot voor kort ondenkbaar waren. Ze kunnen muziek, afbeeldingen en zelfs video’s genereren. Dit leidde echter tot een debat over mogelijke inbreuken op het auteursrecht. Het is immers soms lastig vast te stellen of de multimedia waarmee AI-modellen worden getraind over een licentie beschikt. Dit heeft geleid tot situaties zoals rechtszaken tegen diensten als AI Udio en Suno.

YouTube zou licentieovereenkomsten met grote labels willen sluiten voor door AI gegenereerde muziek

Door de plotselinge impact van AI op het segment bestaat er nog steeds geen volledige duidelijkheid over eerlijke afspraken tussen artiesten, platenlabels en ontwikkelaars van AI-aangedreven tools. Platformen als YouTube willen echter niet achterblijven in het opkomende AI-gegenereerde muzieksegment. Volgens een recent rapport zou het bedrijf in gesprek zijn met Universal, Sony en Warner. Het doel zou zijn afspraken te maken om muziek van artiesten op die labels te gebruiken om AI-modellen te trainen.

Het bedrijf zou op zoek gaan naar overeenkomsten op basis van een eenmalige betaling waarmee ze de muziekcatalogus van de artiesten kunnen gebruiken. Dat gezegd hebbende, artiesten zijn misschien niet helemaal mee als er geen eerlijke compensatie voor hen is. Het kunnen verlenen van muziekrechten aan derden zal echter afhangen van hoeveel controle de platenlabels hebben over de media-inhoud.

Meerdere artiesten zijn nog steeds terughoudend om AI in de muziekindustrie te gebruiken

In april ondertekenden ruim 200 artiesten een open brief tegen AI in de muziekindustrie. Meer specifiek bekritiseerden ze het gebruik van hun werk om AI-modellen zonder toestemming te trainen. Tot op heden bestaat er nog steeds geen vaste wetgeving voor dit soort situaties. Ondertussen zullen artiesten, platenlabels en derde partijen door middel van onderhandelingen naar gunstige overeenkomsten moeten streven.

YouTube heeft geprobeerd ervoor te zorgen dat het gebruik van generatieve AI op zijn platform niet betekent dat artiesten de controle over hun werk verliezen. Het bedrijf vereist dat door AI gegenereerde inhoud (of het nu muziek of video’s zijn) als zodanig wordt gelabeld. Bovendien bieden ze kunstenaars de mogelijkheid om de verwijdering van media op basis van hun werk aan te vragen als ze dat willen. Het zal interessant zijn om te zien of de onderhandelingen resulteren in overeenkomsten waar alle partijen tevreden mee zijn. Generatieve AI is immers een blijvertje en de industrie moet zich daaraan aanpassen.

Thijs Van der Does