Samsung onthult krachtige nieuwe Exynos W1000, zijn eerste 3nm-chip

Samsung heeft zijn eerste 3nm-processor gelanceerd, de Exynos W1000. De nieuwe chip zal waarschijnlijk de Galaxy Watch 7 en Galaxy Watch Ultra aandrijven die volgende week arriveren. Het bedrijf prijst “baanbrekende prestaties” aan om uw gezondheid, conditie en productiviteit vanaf uw pols te verbeteren.

Exynos W1000 arriveert eindelijk als Samsung’s eerste 3nm mobiele chip

Samsung begon twee jaar geleden met de massaproductie van 3nm, maar maakte nooit een mobiele chip op zijn eerste generatie 3nm GAA (gate all around) procesknooppunt. De Exynos W1000 wordt gefabriceerd op het tweede generatie 3nm knooppunt, het meest geavanceerde fabricageproces tot nu toe. Dit is al een enorme upgrade ten opzichte van de 5nm Exynos W930 die de Galaxy Watch 6-serie aandrijft. De Exynos W920 van de Galaxy Watch 4 en Watch 5 is ook een 5nm-chip, maar met een iets langzamere CPU.

Over de CPU gesproken, Samsung heeft de nieuwe chip geüpgraded naar een penta-core design (vijf CPU-cores), in plaats van twee cores. De Exynos W1000 heeft één ARM Cotex-A78 prime core geklokt op 1,6 GHz en vier Cortex-A55 efficiency cores op 1,5 GHz. Het bedrijf zegt dat deze CPU-opstelling de prestatiemogelijkheden van smartwatches opnieuw definieert. Deze architectuur brengt een 3,4x boost in single-core performance en een 3,7x boost in multi-core performance ten opzichte van de vorige generatie.

In praktische termen starten apps sneller (tot 2,7x sneller), terwijl het wisselen tussen apps ook soepeler aanvoelt. De FOPLP-technologie (fan-out panel-level packaging) van de Exynos W1000 en andere technologische ontwikkelingen, gecombineerd met een 3nm-procesknooppunt, maken het apparaat extreem compact en energiezuiniger. Dit verbetert de batterijduur aanzienlijk, omdat Samsung de extra ruimte kan gebruiken om het horloge uit te rusten met een grotere batterij.

De Exynos W100 beschikt ook over een 2.5D always-on display (AOD) engine voor een verfijndere AOD-ervaring zonder dat dit ten koste gaat van de batterijduur. De Mali-G68 MP2 GOU lijkt ongewijzigd te zijn gebleven. Hij kan qHD-schermen aan met een resolutie tot 640 x 640 pixels of 960 x 540 pixels. De chip ondersteunt 32 GB eMMC-opslag, LPDDR5-geheugen en GPS-, GLONASS-, Beidou- en Galileo-positioneringssystemen. De geïntegreerde modem heeft echter nog steeds geen 5G-ondersteuning.

De Galaxy Watch 7 en Watch Ultra zouden deze chip volgende week moeten introduceren

Geruchten gaan al lang dat Samsungs eerste 3nm-processor zijn debuut zal maken met de Galaxy Watch 7 en Galaxy Watch Ultra. De nieuwe horloges worden officieel gepresenteerd tijdens het Galaxy Unpacked-evenement van volgende week (10 juli) in Parijs, Frankrijk. Gezien alle hardware-upgrades op de Exynos W1000, kan de volgende generatie Samsung-horloges een enorme sprong voorwaarts in kracht en prestaties betekenen. Het zal niet lang meer duren voordat we erachter komen waar de nieuwe chip echt toe in staat is.

Samsung Exynos W1000 officieel 3

Thijs Van der Does