Raspberry Pi stapt aan boord van de AI-trein met een goedkope Hailo-kit van $ 70

Elke dag stappen steeds meer bedrijven in de kunstmatige intelligentie-trein. Het nieuwste kind in de buurt dat zich aansluit bij de AI-trend is de microcomputermaker Raspberry Pi. Tijdens het Computex-evenement van dit jaar heeft Raspberry Pi samengewerkt met Hailo om geavanceerde AI-computing naar zijn producten te brengen. Het bedrijf heeft een nieuwe kitbundel geïntroduceerd, de Raspberry Pi AI Kit.

Dankzij deze kit kan iedereen heel betaalbaar experimenteren met de wereld van neurale netwerken, AI en machine learning.

De Raspberry Pi AI Kit kan 13 TOP's aan AI-rekenkracht leveren

De belangrijkste elementen van de AI-kit zijn de Raspberry Pi M.2 HAT+ en de Halio-8L M.2 AI-acceleratormodule. Gecombineerd met de Raspberry Pi-minicomputer kan de hele opstelling 13 TOPS- of Tera Operations per Second AI-prestaties leveren in zo'n klein pakket.

Met name de AI-computerprestaties van de Raspberry-kit zijn hoger dan die van de eerste generatie AMD XDNA Ryzen 7040-serie apparaten, afgezien van de Intel Meteor Lake-processors. Het aanbod van AMD komt uit op 10 TOP's, terwijl de chip van Intel maximaal 11 TOP's kan bereiken. De Halio-8L is dus meetbaar sneller dan beide.

Dit lijkt misschien aanzienlijk langzamer dan AMD's aankomende AI 300 (50 TOPS)-chip en Intel's Lunar Lake (120 TOPS)-processors. De eigendomskosten van een AI-pc met de Raspberry-kit zijn echter slechts een fractie van wat de aankomende AI-chips van bovengenoemde merken zullen kosten.

De Hailo-8L M.2 AI-versnellingsmodule is geïntegreerd met Pi's camerasoftware

Volgens de aankondiging is de Hailo-8L M.2 AI-versnellingsmodule geïntegreerd met de cameramodule van Raspberry Pi. Het is in staat om verschillende AI-gebaseerde apps zoals chatbots native op de kleine computer uit te voeren. De kit ondersteunt verschillende “out-of-the-box apps via Hailo’s robuuste softwaresuite en modeldierentuin”. De camera-apparaten die deze hardware gebruiken, kunnen worden geïnstrueerd om verschillende AI-taken uit te voeren. Sommige daarvan omvatten objectidentificatie en beeldherkenning.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van gebruiksvoorbeelden van het potentieel van deze AI-technologiemodule. Hailo zal een online ontwikkelaarsgemeenschap voor de module oprichten. Het bevat tutorials, veelgestelde vragen en andere bronnen voor makers en ontwikkelaars.

De Raspberry Pi AI Kit kost je $ 70. Het zal in de nabije toekomst verkrijgbaar zijn bij het wereldwijde netwerk van door Raspberry Pi goedgekeurde wederverkopers. Opvallend is dat de Hailo-module een PCIe-verbinding vereist. Bij de lancering zal dus alleen de Raspberry Pi 5 compatibel zijn met de kit.

Thijs Van der Does