Qualcomm onthult pc-visie met Snapdragon X op Computex 2024

Voorafgaand aan Computex 2024 morgen presenteerde Qualcomm CEO Cristiano Amon een keynote getiteld “The PC Reborn” met een focus op de Snapdragon X Elite en Snapdragon X Plus-platforms. Amon sprak over de visie van het bedrijf terwijl het zich uitbreidt naar de pc-processorindustrie. We hebben eindelijk ook een releasedatum voor de eerste batch door Snapdragon X aangedreven pc's.

Qualcomm's Computex 2024 Keynote draait om Snapdragon X

Volgens Amon is Qualcomm aan het veranderen. Hoewel het vooral bekend staat als maker van smartphone-SoC's, biedt het bedrijf een breed scala aan communicatieproducten. Het ‘studeert’ nu echter af naar een ‘connected computing’-bedrijf. Dit is een indicatie van haar toewijding aan het maken van krachtige computerprocessors. Qualcomm ging vorig jaar de strijd aan met de Snapdragon X Elite en breidde eerder dit jaar het portfolio uit met de Snapdragon X Plus.

Het bedrijf wil pc's opnieuw definiëren en nieuwe mogelijkheden op het gebied van productiviteit, creativiteit en entertainment ontsluiten. Het is niet verwonderlijk dat AI de kern vormt van deze inspanning, waarbij Amon regelmatig de Copilot+ AI-partner van Microsoft voor pc's vermeldt. Het Snapdragon X-platform beschikt over een krachtige NPU speciaal voor AI-workloads, waardoor de CPU en GPU vrijkomen voor andere taken. Dit verbetert de prestaties aanzienlijk en verlaagt het stroomverbruik, waardoor de batterij langer meegaat.

“De Snapdragon X-serie en Copilot+ zijn een van de belangrijkste overgangen in Windows… net zo belangrijk als Windows 95”, aldus de CEO van Qualcomm. Met 45 TOPS beschikt het Elite-model over 's werelds snelste en meest efficiënte NPU voor laptops. De NPU-prestaties per watt zijn tot 2,6x hoger dan die van Apple's M3 en tot 5,4x hoger dan die van Intel's Core Ultra 7. Hij biedt ook 51% snellere CPU-prestaties terwijl het stroomverbruik met 65% daalt.

Amon benadrukte ook de ontwikkeltools van Qualcomm die ontwikkelaars kunnen gebruiken om AI-apps van de volgende generatie te maken. Met de Qualcomm AI Hub kunnen ontwikkelaars bijvoorbeeld in slechts 5 minuten een AI-model op Snapdragon-apparaten implementeren. Het ondersteunt standaard AI-modellen die door het bedrijf worden aangeboden, evenals aangepaste modellen die door de ontwikkelaar zijn gebouwd. De nieuwe Leeuwebek Dev Kit biedt ontwikkelaars ondertussen het ideale Windows-hardwareplatform.

De eerste Snapdragon X-laptops kunnen worden gereserveerd

Op Computex 2024 kondigde Qualcomm ook de marktintroductie aan van de eerste laptops die worden aangedreven door de Snapdragon X Elite- en Snapdragon X Plus-processors. Het bedrijf zegt dat er nu in verschillende markten twintig laptops met Copilot+-mogelijkheden beschikbaar zijn voor pre-order. De algemene verkoop begint op 18 juni. Qualcomm noemde Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo, Microsoft en Samsung onder zijn partners, dus verwacht in de toekomst een breed scala aan door Snapdragon X aangedreven producten.

Thijs Van der Does