Qualcomm gaat miljoenen betalen aan aandeelhouders in Apple-gerelateerde rechtszaak

Qualcomm bereikte een grote schikking in het voordeel van de aandeelhouders, iets wat zelfs Apple na een eerdere rechtszaak niet was gelukt. Aandeelhouders hadden het bedrijf ervan beschuldigd duistere methoden te gebruiken om de aandelenkoersen op te blazen.

Volgens de rechtszaak misleidde Qualcomm hen over de administratieve kwesties van het bedrijf. Het grootste probleem waren de licentieverlening op patenten. Het bedrijf had blijkbaar in sommige gevallen geweigerd essentiële patenten in licentie te geven. Ze zouden zelfs de aanschaf van chipsets hebben geëist als voorwaarde voor het verkrijgen van de licenties.

Aandeelhouders bereiken een schikking van $75 miljoen met Qualcomm, iets wat Apple wilde

Octrooien die als essentieel worden gedefinieerd, moeten per definitie op een eerlijke en niet-discriminerende manier worden verleend. Het bijbehorende technische proces is immers essentieel om aan een bepaalde technologie of standaard te werken. Daarom was het in strijd met dit principe om een ​​overeenkomst afhankelijk te maken van de voorafgaande aankoop van Qualcomm-chips. Dit was de reden voor Apple's rechtszaak tegen Qualcomm in verband met de schikking van $75 miljoen die aandeelhouders zullen ontvangen.

Interessant genoeg kwam Qualcomm als overwinnaar uit de juridische confrontaties met betrekking tot deze kwestie naar voren. De aandeelhouders bereikten echter iets wat noch Apple noch andere entiteiten (zoals de Amerikaanse Federal Trade Commission) konden. Volgens de rechtszaak beweerde Qualcomm dat de chipverkoop en technologielicenties afzonderlijke activiteiten waren. Het bedrijf bundelde ze echter en hield zich bezig met een concurrentiebeperkende praktijk. Deze praktijken zouden tussen februari 2012 en januari 2017 hebben plaatsgevonden.

Apple had voor hetzelfde aangeklaagd; de overeenkomst was niet in hun voordeel

Apple en de Federal Trade Commission hebben Qualcomm in 2017 aangeklaagd. Destijds verwees de Cupertino-gigant ook naar de door aandeelhouders beschreven praktijken. Apple beweerde dat de chipleverancier zijn positie gebruikte om buitensporige prijzen te vragen voor licenties voor basisbandprocessors. Licenties voor basisbandprocessors staan ​​op de “essentiële” patentlijst. Naast de prijs vermeldden ze ook dat Qualcomm zware voorwaarden stelde om deze licenties te verlenen. De situatie bracht Apple er zelfs toe om Qualcomm-modems te dumpen. Hiervoor was het bedrijf in gesprek met Intel.

Thijs Van der Does