Microsoft-personeel in China gedwongen uitsluitend iPhone-apparaten te gebruiken

Microsoft-werknemers in China zullen hun telefoons moeten vervangen als ze Android gebruiken. Microsoft is bezig met het invoeren van een nieuw beleid waarbij zijn werknemers uitsluitend iPhone-apparaten moeten gebruiken. De belangrijkste reden lijkt het verbod op Google Play Services in het Aziatische land te zijn.

Volgens Bloomberg kunnen werknemers die door de beslissing worden getroffen vanaf september alleen nog Apple-apparaten gebruiken om toegang te krijgen tot apps voor identiteitsverificatie. Het bedrijf wil ervoor zorgen dat iedereen de apps Microsoft Authenticator en Identity Pass op zijn telefoon heeft.

Microsoft-werknemers gedwongen hun Android-apparaten te vervangen door iPhones

Het besluit is onderdeel van een initiatief om sterkere veiligheidsmaatregelen in te stellen die het bedrijf beschermen tegen mogelijke aanvallen. Microsoft is al maandenlang het doelwit van voortdurende aanvallen die naar verluidt door de Russische overheid worden gesponsord. De Amerikaanse overheid bevestigde zelfs dat een gerelateerde datalek ook het ministerie van Buitenlandse Zaken trof. Het lek bracht de veiligheid van belangrijke vertrouwelijke gegevens niet in gevaar. De situatie zorgde er echter voor dat Amerikaanse wetgevers druk uitoefenden op de gigant uit Redmond om strengere beveiligingssystemen te implementeren.

Volgens het rapport zal het bedrijf iPhone 15-eenheden als een “eenmalige aankoop” aan zijn personeel in China verstrekken. Interessant genoeg zullen zelfs werknemers die in Hongkong zijn gevestigd, zich aan de maatregel moeten houden. Het is opmerkelijk dat Google Play Services beschikbaar zijn in Hongkong. Microsoft maakt echter geen uitzonderingen met zijn nieuwe beleid.

Nieuw beleid spreekt standpunt van Chinese overheid over buitenlandse apparaten tegen

Toch is de Chinese overheid misschien niet zo blij met Microsoft-werknemers die nu uitsluitend iPhone-apparaten gebruiken. Sinds 2023 promoten ze het weglaten van apparaten van buitenlandse oorsprong op het werk. Net als Microsoft noemt de Chinese overheid zorgen over de veiligheid als reden voor de maatregel. Microsoft-werknemers in China zullen nu echter Android-apparaten van lokale merken zoals Xiaomi en Huawei moeten weggooien ten gunste van iPhones.

Thijs Van der Does