Microsoft krijgt een antitrustonderzoek naar de deal met Inflection AI

We kennen Microsoft allemaal als een techgigant die er niet voor terugdeinst andere bedrijven uit te kopen om vooruit te komen. Deze praktijk heeft er echter voor gezorgd dat het bedrijf in juridische problemen is gekomen met verschillende overheidsinstanties vanwege antitrustproblemen. Microsoft had een deal met Inflection AI en de FTC startte een onderzoek om te zien of het de antitrustwetten omzeilde.

Wanneer een groter bedrijf het talent en de middelen van een ander bedrijf wil overnemen, verwerft het dit doorgaans. Het lijkt er echter op dat Microsoft een andere benadering heeft gekozen om het talent van Inflection AI te verwerven. In maart nam Microsoft bijna elke werknemer in het bedrijf aan. Daarnaast betaalde het bedrijf uit Redmond Inflection AI ook $ 650 miljoen om de licentie voor zijn technologie te verwerven. Het is een klassieke zet van een onderneming die miljarden waard is.

De FTC start een onderzoek naar de deal die Microsoft heeft gesloten met Inflection AI

Zoals u wellicht weet houdt de Amerikaanse FTC grote bedrijven in de gaten om er zeker van te zijn dat zij het de concurrentie niet moeilijker maken om te floreren. Als een bedrijf dus meer dan 119 miljoen dollar uitgeeft om een ​​bedrijf te kopen, is het verplicht dit aan de FTC te melden.

Het punt is dat Microsoft Inflection AI (technisch gezien) niet heeft overgenomen. Het heeft zojuist de meeste werknemers aangenomen en $650 miljoen betaald om zijn technologie in licentie te geven; het is anders… nogal. Laten we de feiten onder ogen zien: op het eerste gezicht lijkt het erop dat Microsoft deze stap heeft gezet om het talent en de technologie van het bedrijf te verwerven zonder het daadwerkelijk te kopen. We kunnen raden dat als Microsoft Inflection AI had gekocht, dit een bedrag van 650 miljoen dollar zou hebben gekost, hetzelfde bedrag dat het betaalde om de licentie te verwerven.

Omdat het geen officiële overname is, hoefde Microsoft dit technisch gezien niet aan de FTC te melden en een mogelijke blokkering op te lossen. Als de FTC van mening is dat een deal de concurrentie op een markt beïnvloedt, zal zij een rechtszaak aanspannen om de deal te blokkeren.

Een bedrijf kopen zonder kopen Het

Nu onderzoekt de FTC deze stap van Microsoft om te zien of het bedrijf dit heeft gedaan om een ​​mogelijke rechtszaak te voorkomen. Het lanceerde een onderzoek naar deze deal. Als Microsoft bij de deal de controle over het bedrijf overneemt, kan dit in strijd zijn met de antitrustwetten. Het inhuren van de meerderheid van de werknemers van een bedrijf en het licentiëren van de technologie ervan komt in wezen neer op het kopen van een bedrijf zonder het te kopen. Het enige verschil is de inkt op de contracten.

Microsoft beweert dat Inflection AI, hoewel het al zijn werknemers heeft aangenomen, nog steeds een onafhankelijk bedrijf is. Het gaf een verklaring af aan Engadget: “Onze overeenkomsten met Inflection gaven ons de mogelijkheid om individuen te werven bij Inflection AI en een team op te bouwen dat in staat is om Microsoft Copilot te versnellen, terwijl Inflection tegelijkertijd zijn onafhankelijke activiteiten en ambitie als AI-studio kon blijven nastreven. We nemen onze wettelijke verplichtingen om transacties te melden onder de HSR Act serieus en hebben er vertrouwen in dat we aan deze verplichtingen hebben voldaan.”

We zullen dus moeten afwachten hoe dit afloopt. Microsoft is niet alleen een megabedrijf, maar beschikt ook al over de technologie van OpenAI. Hoeveel gaat het bedrijf inzetten om vooruitgang te boeken in deze AI-race?

Thijs Van der Does