Jabra verlaat de markt voor consumentenhoofdtelefoons

Jabra is een behoorlijk populair merk dat hoofdtelefoons, oordopjes en andere audioapparatuur produceert. Het produceert een breed scala aan producten die verschillende markten bestrijken, en dat maakt het een merk voor de gemiddelde man. Volgens een nieuw rapport verlaat Jabra echter de markt voor consumentenhoofdtelefoons.

Deze beslissing was niet van Jabra, maar kwam van moederbedrijf GN. Het was behoorlijk verrassend nieuws omdat Jabra op dezelfde dag een aantal nieuwe oordopjes aankondigde als het nieuws dat het de consumentenmarkt verliet. De oordopjes in kwestie zijn de nieuwe Elite 10 (2e generatie) en Elite 8 (2e generatie). Dit zijn de volgende versies van de oordopjes die in augustus 2023 zijn uitgebracht.

Zoals je kunt raden, brengen ze verbeteringen in de audiokwaliteit, hardware en bruikbaarheid. De nieuwe Elite 10 en Elite 8 kosten respectievelijk $ 280 en $ 230.

Jabra verlaat de markt voor consumentenhoofdtelefoons

De consumentenmarkt is voor veel bedrijven belangrijk om te kunnen floreren. Het is het brood en de boter van verschillende van onze favoriete bedrijven. Er zijn echter merken die kunnen overleven met de inkomsten uit een meer premium markt. Dit is misschien waar Jabra naartoe wordt gestuurd.

De CEO van GN, Peter Karlstromer, legde een verklaring uit over waarom het bedrijf deze beslissing nam. Hij zei dat het “onderdeel is van onze toewijding om ons te concentreren op aantrekkelijke markten waar we winstgevende groei en sterke rendementen kunnen realiseren.” Het is duidelijk en eenvoudig: Jabra wordt naar een markt gestuurd die betere winsten zal opleveren. We respecteren het gebrek aan PR-spraak en suikercoating in deze eenvoudige verklaring.

Met deze opschudding zal Jabra dus een aantal productseries op de markt brengen. Dit zijn de Elite-serie en de Talk-serie. De Talk-apparaten zijn de mono Bluetooth-headsets die in één oor passen. Hoewel Jabra deze reeks producten stopzet, zei het bedrijf dat het deze nog enkele jaren zal ondersteunen. U kunt dus nog steeds firmware-updates voor de producten en waarschijnlijk extra functies ontvangen.

Naarmate het jaar vordert, raakt het bedrijf zijn voorraad producten kwijt, dus je zult zien dat de beschikbaarheid afneemt. Naarmate de voorraad betaalbare apparaten afneemt, zul je zien dat er steeds meer premiumapparaten in de schappen komen. Jabra zal nauwer gaan concurreren met bedrijven als Apple, Bose en Sony.a

Thijs Van der Does