Huawei investeerde 1,66 miljard dollar in de ontwikkeling van geavanceerde chipmachines

Huawei heeft feitelijk ongeveer 12 miljard CNY (1,66 miljard dollar) geïnvesteerd in de ontwikkeling van geavanceerde machines voor het maken van chips. Door dit te doen wil Huawei tools voor het maken van chips maken die vergelijkbaar zijn met die van ASML.

Waarom is dat? Nou, Huawei kan die tools niet krijgen vanwege het Amerikaanse verbod. Huawei kan geen chips moderner maken dan 5nm-chips, wat een probleem is. Dit is Huawei’s manier om over dat obstakel heen te springen.

Huawei heeft behoorlijk wat geld geïnvesteerd in R&D voor geavanceerde machines voor het maken van chips

Het bedrijf heeft feitelijk geïnvesteerd in een R&D-faciliteit die tot doel heeft geavanceerde machines te ontwikkelen die Huawei nodig heeft. Dat R&D-centrum wordt gebouwd in de buurt van Shanghai.

SMIC heeft 7nm-chips gemaakt voor Huawei, en de twee bedrijven werken dit jaar aan de productie van 5nm-processors. Alles wat nieuwer is dan dat is een aanzienlijk probleem voor Huawei.

SMIC en Hua Hong, Huawei’s partners voor het maken van chips, kunnen niet over de tools beschikken die nodig zijn om processors te maken op de 14nm FinFET- en 16nm FinFET-processen. Ze kunnen alleen 28nm-lithografiesystemen pakken, die op dit moment gedateerd zijn.

ASML zou 90% van de markt in handen hebben

Huawei investeerde dit geld niet alleen om zichzelf te helpen, maar ook om het monopolie van ASML te doorbreken, zo lijkt het. Naar verluidt wordt 90% van de markt gecontroleerd door ASML, en Huawei ziet dit als een kans om ook een stukje van de taart te pakken en wat evenwicht op de tafel te brengen.

De oppervlakte waarop Huawei deze fabriek bouwt is gelijk aan 224 voetbalvelden en zal werk bieden aan ruim 35.000 werknemers. Het is onnodig om te zeggen dat het behoorlijk groot is. Huawei is ook op zoek naar toptalent op het gebied van halfgeleiders en is bereid goed te betalen.

Het hoeft echter geen betoog dat dit tijd zal vergen. Huawei heeft zo snel mogelijk geavanceerde chips nodig, en het bouwen van deze fabriek, het uitvoeren van R&D en het gebruiken ervan in daadwerkelijke producten zal behoorlijk wat tijd vergen.

Thijs Van der Does