Google Photos passeert de grens van 10 miljard downloads in de Play Store

Google Photos heeft zojuist een belangrijke mijlpaal bereikt in de Google Play Store. De app heeft de grens van 10 miljard downloads in de standaard app store voor Android-apparaten overschreden. Google Photos is de nieuwste app van het huis van de zoekmachinegigant die de mijlpaal van 10 miljard gebruikers heeft bereikt. De vorige Google-app die dit doel bereikte, was Drive, dat begin 2024 werd bereikt

Het duurde negen jaar voordat Google Photos de grens van 10 miljard downloads passeerde

Na de introductie in 2015 duurde het negen jaar voordat Google Photos de grens van 10 miljard downloads in de Play Store passeerde. Dankzij een gebruiksvriendelijke interface, een aantal unieke functies en cloudintegratie werd de app snel populair op mobiele apparaten. Google Photos werd in 2017, twee jaar na de lancering, door meer dan 1 miljard Android-gebruikers gedownload.

Na 2017 werd Google Photos op bijna elke verkochte Android-smartphone voorgeïnstalleerd. De app begon in juli 2019 meer dan een miljard actieve gebruikers te onderhouden. Eind 2020 passeerde Google Photos de grens van 5 miljard downloads in de Google Play Store. De afgelopen jaren is het de belangrijkste fotobeheerapplicatie op Android-smartphones en -tablets geworden.

Veel OEM’s zoals Samsung, OnePlus en Xiaomi leveren hun apparaten ook met een andere vooraf geïnstalleerde galerij-applicatie. De overvloed aan functies en de ruime hoeveelheid gratis opslagruimte maken Google Photos echter nog steeds een populaire keuze onder gebruikers. Ondanks de wijziging in het gratis opslagbeleid die in 2021 van kracht werd, blijft Google Photos een behoorlijk deel van het segment van fotobeheer-apps veroveren.

Google Photos is de 10e app van Google die de mijlpaal van 10 miljard gebruikers bereikt

Opvallend is dat Google Photos de 10e applicatie van Google is die de mijlpaal van 10 miljard gebruikers op Android-apparaten passeert. Het heeft zich aangesloten bij Chrome, Gmail, Maps, YouTube, de Google-app en Drive. Verschillende Android-kernservices zoals Play Services, Speech Services en de Android Accessibility Suite behoren ook tot dezelfde club.

Google blijft meer gebruikers naar de Google Photos-app lokken door van tijd tot tijd nieuwe functies te introduceren. De app heeft eerder in mei al Gemini AI-aangedreven functies ontvangen, zoals Magic Editor en Magic Eraser. Er worden in de komende weken meer AI-gebaseerde functionaliteiten verwacht voor de populaire media-app.

Thijs Van der Does