Google beschrijft hoe het tot een plasticvrije Pixel-verpakking kwam

De afgelopen jaren hebben smartphonefabrikanten maatregelen genomen om hun impact op het milieu te verminderen. Sommige waren impopulair of twijfelachtig, zoals het verwijderen van de oplader uit de doos. Google gaat hier nog een stap verder door ook voor zijn Pixel-toestellen te kiezen voor plasticvrije verpakkingen.

Nu heeft Google een verpakkingsontwerpgids gepubliceerd. Het bedrijf beschrijft wat het heeft gedaan om plasticvrije verpakkingen op zijn Pixel-apparaten te realiseren. Het bedrijf zegt dat de gids een “hulpbron is voor anderen die hun afhankelijkheid van gemengde materiaalformaten willen verminderen en op vezels gebaseerde oplossingen willen adopteren.”

De Pixel 8-serie heeft een plasticvrije verpakking; alle Google-producten zullen dit in 2025 hebben

In de handleiding worden de verpakkingsonderdelen aangegeven die zijn vervangen. Dit alles is in het voordeel van het verkleinen van de ecologische voetafdruk. Het is opmerkelijk dat Google deze plasticvrije verpakking heeft gerealiseerd, te beginnen met de Pixel 8-serie. Het bedrijf hoopt deze principes in 2025 toe te passen op de verpakkingen van al haar producten. Hiermee wil het recycling en herbruikbaarheid faciliteren.

Een van de uitdagingen was het vinden van haalbare alternatieven voor alle verpakkingscomponenten. Het is immers noodzakelijk dat de verpakking de producten veilig blijft houden tijdens transport. Zoals Google aangeeft: “het vervangen van beschadigde producten heeft een aanzienlijke impact op het milieu.”

De lijst met vervangen onderdelen die recycling bemoeilijkten, omvat maximaal zeven items. Google heeft ze op verschillende manieren vervangen, bijvoorbeeld door alternatieve coatingoplossingen toe te passen, strategieën voor het verwijderen van krimpfolie, sluitingslabels, papieren tapes, ophanglipjes van gegoten vezels, beschermende productverpakkingen en trays van gegoten vezels. Daarom wendde Google zich hiervoor sterk tot op vezels gebaseerde materialen. Onder de nieuwe gebruikte materialen zit veel papier en karton.

Momenteel hebben Google-producten drie soorten verpakkingen. Er is een “Telescopische doos” die het product onmiddellijk na opening onthult. Deze heeft een “eenvoudig openings- en sluitmechanisme” om de taak gemakkelijker te maken. Dan is er de “Roll end lock front box” waarvan het voorpaneel bestaat uit “in elkaar grijpende lipjes voor sluiting.” Deze laatste beoogt een hoger beschermingsniveau te bieden. Tenslotte is er de “Tuck top box” voor accessoires en kleine gadgets.

Thijs Van der Does