FTC en DOJ werken samen om AI-krachtpatsers Nvidia, Microsoft en OpenAI te onderzoeken

Amerikaanse federale agentschappen verscherpen het toezicht op de technologische biggies, met name op hun rol bij het vormgeven van de AI-industrie. De FTC is onlangs een antitrustonderzoek gestart naar Microsoft vanwege de deal met Inflection AI. Het onderzoek maakt deel uit van een overeenkomst met de DOJ, die het gedrag van Nvidia, de grootste maker van AI-chips, zal onderzoeken. De FTC gaat ook onderzoek doen naar OpenAI, het bedrijf achter de ChatGPT AI-chatbot. Microsoft is de grootste investeerder van OpenAI.

FTC en DOJ verdelen de verantwoordelijkheid om Nvidia, Microsoft en OpenAI onder de loep te nemen

De dominantie van Nvidia op de markt voor AI-chips baart spelers uit de industrie zorgen. Het bedrijf zou klanten ertoe aanzetten zijn chips te gebruiken via softwaretools, waardoor de concurrentie wordt onderdrukt. Ook de distributiestrategie is voor sommigen een punt van zorg. Het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) zal dit allemaal onderzoeken. Als het bureau constateert dat Nvidia misbruik maakt van zijn dominantie om een ​​oneerlijk voordeel te behalen ten opzichte van zijn concurrenten, kan het een antitrustzaak aanspannen tegen het bedrijf.

Microsoft is een andere techgigant die de macht heeft om de AI-industrie mogelijk in zijn voordeel vorm te geven. Net als Nvidia betrad het ook al vroeg de AI-strijd en investeerde het maar liefst $ 13 miljard in OpenAI, waarvan een deel vóór de lancering van ChatGPT kwam. De Windows-maker heeft ook deals gesloten met andere AI-bedrijven. In maart nam het bijna alle werknemers van Inflection AI in dienst, inclusief de twee medeoprichters, en betaalde het bedrijf $ 650 miljoen om zijn AI-technologieën in licentie te geven.

De FTC bestudeert deze deal om te bepalen of Microsoft deze opzettelijk op deze manier heeft gestructureerd om mogelijk antitrustonderzoek te voorkomen. In plaats van het bedrijf over te nemen, nam het bedrijf alleen zijn werknemers in dienst en tekende het een technologielicentieovereenkomst. Inflection AI zegt nog steeds een volledig onafhankelijk bedrijf te zijn. De FTC koopt echter niets en is op zoek naar relevante documenten om vast te stellen of Microsoft controle heeft gekregen over de AI-startup, terwijl het toezicht door de toezichthouders ontwijkt.

De FTC gaat ook onderzoek doen naar OpenAI

Microsoft bezit 49 procent van OpenAI, waarvan ChatGPT verschillende AI-tools aanstuurt. Amerikaanse toezichthouders zijn bezorgd dat Microsoft mogelijk invloed kan uitoefenen op de technologieën en ontwikkelingen van OpenAI. De FTC zal dit partnerschap onderzoeken op mogelijke antitrustschendingen. Deze onderzoeken betekenen niet noodzakelijkerwijs dat de twee regelgevende instanties rechtszaken zullen aanspannen tegen de drie bedrijven. De FTC en DOJ deden echter iets soortgelijks in 2019 en gingen over tot het aanklagen van Google, Apple, Amazon en Meta, dus je weet maar nooit.

Thijs Van der Does