Elon Musk heeft zojuist zijn zaak tegen OpenAI laten vallen

In februari spande miljardair-mememachine Elon Musk een rechtszaak aan tegen OpenAI. Hij beweerde dat het bedrijf zijn oorspronkelijke visie had verraden en feitelijk een winstmachine voor Microsoft was geworden. Het nieuws over die zaak is langzamer geworden naarmate de tijd verstreek, maar het lijkt erop dat Musk van gedachten is veranderd. Elon Musk heeft zojuist de zaak tegen OpenAI laten vallen.

Elon Musk had eerder banden met OpenAI; hij was een van de medeoprichters van het bedrijf. Musk was betrokken bij het bedrijf totdat hij uiteindelijk vertrok. Nu xAI actief is, heeft hij zijn eigen op AI gerichte bedrijf.

Hoe het ook zij, hij was nog niet klaar met OpenAI. Hij spande een rechtszaak aan tegen het bedrijf en klaagde dat het feitelijk een gesloten bedrijf met winstoogmerk is geworden in plaats van een non-profitorganisatie die AI voor iedereen levert. Hij klaagde ook dat het bedrijf de broncode voor ChatGPT achter gesloten deuren achter slot en grendel houdt. Er zijn andere LLM's met hun broncode beschikbaar voor het publiek, dus hij scheen een slecht licht op OpenAI.

Als aanvulling op de klachten sprak Musk ook over de nauwe samenwerking van het bedrijf met Microsoft. In plaats van een onafhankelijk AI-bedrijf te zijn, is het in zijn ogen feitelijk een dochteronderneming geworden. Hij is van mening dat het bedrijf een winstmachine voor Microsoft is geworden.

In zijn rechtszaak wilde hij OpenAI dwingen zijn broncode gratis beschikbaar te maken voor het publiek.

Maar OpenAI sloeg terug

Elon is niet de enige kat in dit gevecht die klauwen draagt. Als reactie hierop heeft OpenAI een aantal e-mails vrijgegeven waarin feitelijk vernietigende informatie werd onthuld. Ze onthullen dat Elon oorspronkelijk wilde dat OpenAI grotendeels hetzelfde deed waarvoor hij het bedrijf berispt.

Er werden e-mails heen en weer gestuurd tussen Musk en ander personeel waaruit bleek dat Musk wilde dat OpenAI een submerk van Tesla zou worden. Hij wilde dat OpenAI profiteerde van het geld dat Tesla genereerde. Dit verschilt niet van de manier waarop OpenAI profiteert van het geld dat Microsoft eraan geeft. Musk was het er ook mee eens dat de broncode binnen het bedrijf moest blijven.

Elon Musk heeft de zaak tegen OpenAI laten vallen

In een verrassende gang van zaken heeft Musk zojuist de zaak tegen OpenAI laten vallen. Volgens een nieuw rapport liet hij de zaak slechts één dag vóór de hoorzitting vallen, waar de rechter het verzoek van OpenAI om de zaak te seponeren zou beoordelen. Het is dus raar dat hij het zo heeft getimed.

De zaak werd afgewezen, maar de kans bestaat dat hij de zaak terugbrengt. Hoewel het onwaarschijnlijk lijkt dat hij dat zou doen, is Elon Musk moeilijk te voorspellen. Dus het is voor iedereen een raadsel.

Thijs Van der Does