Een door AI gegenereerde Elon Musk als hij crypto shillt (want waarom niet?)

Zijn er ooit meer buzzwords in één kop gestopt? Het lijkt erop dat een door AI gegenereerde Elon Musk een oplichterij uitvoerde waarbij hij cryptogeld verkocht. Hoe graag we ook willen geloven dat dit clickbait is, dat is het niet.

Het volstaat te zeggen dat Elon zelf niet betrokken was bij deze zwendel. We wachten nog steeds op informatie over wie de zwendel heeft uitgevoerd. U zult dus op de hoogte moeten blijven voor meer informatie over dit onderwerp.

Een door AI gegenereerde Elon Musk was crypto aan het shillen

We zouden inmiddels moeten weten hoe dit soort oplichting werkt. Er begon een YouTube-livestream met in de hoofdrol de heer Elon Musk; alleen: hij was het niet. Het was een door AI gegenereerde stem die zich voordeed als hem. Oplichters gebruiken deze tactiek voortdurend. Ze emuleren opmerkelijke cijfers om hun crypto-zwendel te promoten.

Het emuleren van opmerkelijke figuren als Elon Musk, Mr. Beast, MKBHD, etc. is een trefzekere manier om nietsvermoedende gebruikers erin te laten geloven. Een paar jaar geleden was er zelfs een geval waarin Arun Maini (alias Mr. Whostheboss) zijn account liet hacken en Crypto gebruikte.

Deze laatste zwendel was niet anders. Het account dat live streamde, heette @elon.teslastream. Het is verwijderd, maar bereikte een piek van 10,7 duizend abonnees. Dat zou de eerste aanwijzing moeten zijn dat er iets aan de hand was. Het officiële YouTube-kanaal van Tesla heeft 2,65 miljoen abonnees.

Een screenshot van een account dat zich voordoet als Tesla met een livestream die een door AI gegenereerde Elon Musk gebruikt om crypto-zwendel te promoten
Van Engadget

Het vroeg gebruikers om hun Bitcoin, Ethereum of Dogecoin te investeren om deel te nemen aan een weggeefactie. De zwendel beloofde “automatisch het dubbele bedrag van de gestorte cryptocurrency (mensen) terug te sturen.” Ja, je hebt toestemming om met je ogen te rollen.

Hoewel dit duidelijk een oplichterij was, waren er blijkbaar meer dan 30.000 kijkers in de stream. We weten niet zeker hoeveel daarvan bots waren en hoeveel echte menselijke idioten.

Deze oplichting wordt niet alleen op YouTube gepresenteerd. We hebben andere rapporten gezien waarin dit soort dingen gebeuren op Reddit en andere platforms. We weten niet zeker hoe deze platforms dit willen bestrijden, maar we weten wel dat het in de loop van de tijd alleen maar erger zal worden.

Thijs Van der Does