De winst van Samsung in het tweede kwartaal van 2024 overtreft de verwachtingen met een stijging van 1.450%

Voor het tweede kwartaal op rij overtrof de winst van Samsung de schattingen van de industrie. Het bedrijf verwacht een winst van ongeveer KRW 10,4 biljoen (ongeveer $ 7,5 miljard) te behalen in Q2 2024. Dat is een verbluffende winststijging van 1.450% of 15,5 keer YoY (jaar-op-jaar) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Analisten van de industrie schatten dat het bedrijf tussen de KRW 8,5 biljoen en KRW 8,8 biljoen verdiende in het afgelopen kwartaal.

Samsung profiteert van de AI-hausse, aangezien de winst in het tweede kwartaal van 2024 een magische groei doormaakt

Samsung had in 2023 een vergeetbare financiële prestatie. De jaarlijkse winst daalde met 85% door een daling van de vraag naar chips en de prijzen. De halfgeleiderdivisie van het bedrijf leed de eerste verliezen in 14 jaar. Maar de AI-hausse heeft Samsung geholpen het tij te keren. Het is ’s werelds grootste maker van geheugenchips en profiteert van een grote vraag naar deze chips, aangezien bedrijven AI-datacenters willen opzetten.

In het eerste kwartaal van 2024 steeg de winst van Samsung met 933% op jaarbasis. Het bedrijf nam KRW 6,61 biljoen mee naar huis, een stijging ten opzichte van KRW 0,64 biljoen in Q1 2023. De Q2-prestaties waren zelfs nog beter. In zijn winstraming voorspelde het bedrijf een geconsolideerde omzet van KRW 74 biljoen en een operationele winst van KRW 10,4 biljoen. Het Koreaanse conglomeraat behaalde een winst van slechts KRW 0,67 biljoen in Q2 2023.

Samsung heeft het volledige Q2 2024 winst- en winstrapport nog niet gepubliceerd. Het komt later deze maand, met details over de financiële prestaties van elke divisie en de vooruitzichten voor de rest van het jaar. Echter, schattingen van de industrie suggereren dat bijna 60% van de winst in het tweede kwartaal afkomstig is van de halfgeleiderdivisie. De eenheid was altijd Samsungs melkkoe tot de enorme prijsdaling van vorig jaar.

Het zal interessant zijn om te zien hoe Samsungs smartphonedivisie het afgelopen kwartaal heeft gedaan. Ondanks dat het meer telefoons verkoopt dan wie dan ook, draagt ​​het toestel niet veel bij aan de winst van het bedrijf. De concurrentie is groot in de Android-ruimte, waardoor er weinig ruimte is om de winstmarge te verhogen. Dat gezegd hebbende, de Galaxy S24-serie is erg gewild, dus Samsung heeft er mogelijk van geprofiteerd.

Samsung heeft nog steeds ruimte voor groei op de AI-chipmarkt

De AI-hausse is nog maar net begonnen en Samsung plukt er al de vruchten van. Het bedrijf heeft nog steeds ruimte voor groei op de AI-chipmarkt. Zijn landgenoot SK Hynix is ​​een leider in het high bandwidth memory (HBM)-segment, een gebied waarop Samsung nog kan verbeteren. Het bedrijf heeft goedkeuring gevraagd voor zijn geavanceerde HBM-oplossingen van Nvidia, ’s werelds grootste AI-chipmerk. Samsungs vooruitzichten voor de AI-chipmarkt voor de tweede helft van 2024 zouden interessant moeten zijn. We laten het u weten wanneer het zijn volledige Q2 2024-winstrapport publiceert.

Thijs Van der Does