De EU-commissaris voor Mededinging beschouwt de vertraging bij de uitrol van Apple Intelligence als concurrentieverstorend

Apple heeft besloten de uitrol van Apple Intelligence in de EU uit te stellen, waardoor de Europese Commissaris voor Mededinging hiervan kennis heeft genomen.

De EU-commissaris voor Mededinging ziet dit besluit naar verluidt als anticoncurrentieel gedrag. Het besluit om de AI-functies niet in de EU aan te bieden is een “verbijsterende verklaring” van haar anticoncurrentiële gedrag, aldus Margrethe Vestager, uitvoerend vicevoorzitter van de EU-commissie.

Apple heeft besloten de functie niet aan EU-gebruikers aan te bieden om hun privacy te beschermen

Slechts een paar dagen geleden kondigde Apple aan dat het zijn zelfontwikkelde AI-functies niet in de EU-regio zal lanceren. Het bedrijf redeneerde dat de interoperabiliteit die vereist is door de Digital Markets Act (DMA) van de EU de privacy en veiligheid van gebruikers zou kunnen schaden. Nu heeft de commissie Apple’s App Store beschuldigd van DMA-inbreuken.

Apple’s zet om Apple Intelligence in Europa uit te stellen is de meest “verbluffende, openlijke verklaring dat ze 100% weten dat dit een andere manier is om concurrentie uit te schakelen waar ze al een sterke positie hebben”, aldus de EU-commissaris voor Mededinging. Volgens de

De Digital Markets Act vereist dat bedrijven openstaan ​​voor concurrentie om in Europa te kunnen opereren, zegt Margrethe Vestager, uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie. Bij niet-naleving staan ​​er boetes tot 10% van de jaaromzet. In het geval van Apple zou het om meer dan 30 miljard euro kunnen gaan. Daarnaast zal het percentage bij herhaalde overtredingen stijgen.

EU-commissaris voor Mededinging ziet vertraging in uitrol Apple Intelligence als concurrentieverstorend

Onder de Digital Markets Act is Apple een “gatekeeper”, wat betekent dat het ervoor moet zorgen dat het de concurrentie niet onderdrukt. iOS 18 wordt geleverd met Apple Intelligence en enkele mogelijkheden van OpenAI’s ChatGPT. De AI-mogelijkheden zijn geïntegreerd in iOS 18-systeemapps en spraakassistent Siri. De functies worden later dit jaar in bèta uitgerold.

Naar verluidt zou de EU-commissaris voor Mededinging het gebrek aan interoperabiliteit met niet-Apple-apps als anti-competitief kunnen bestempelen. Het is belangrijk om te vermelden dat Apple van plan is om Apple Intelligence naar Europa te brengen. Het hanteert echter een voorzichtige aanpak met zijn nieuwe technologie in die regio vanwege “regelgevende onzekerheden”. Het is redelijk dat Apple ervoor wil zorgen dat het geen concessies hoeft te doen aan de veiligheid van de gebruiker.

De Europese Commissie voor Mededinging voert meerdere onderzoeken uit naar het bedrijf vanwege mogelijke schendingen van de DMA. De commissie heeft Apple deze week al beschuldigd van het overtreden van de anti-stuurbepalingen van de wet. Volgens de commissie blokkeerde Apple app-ontwikkelaars om gebruikers vrijelijk te informeren over alternatieve betalingsmogelijkheden buiten het ecosysteem van het bedrijf.

Thijs Van der Does