De deal tussen Apple en OpenAI is bedoeld voor blootstelling aan ChatGPT, niet voor geld

Een van de grootste aankondigingen tijdens de laatste WWDC24 was de integratie van ChatGPT in iOS 18. Het lijkt er echter op dat Apple en OpenAI een overeenkomst hebben bereikt die geen strategieën voor het delen van inkomsten met zich meebrengt. Dat gezegd hebbende, zou de Cupertino-gigant in de toekomst zijn toevlucht nemen tot deze methode voor het genereren van inkomsten.

Het marktaandeel van Apple in het smartphonesegment is gigantisch. Jaarlijks verkoopt het merk tientallen miljoenen iPhones over de hele wereld. Daarom is het voor iedereen een zeer aantrekkelijk idee om een ​​plek als een dienst te garanderen die in dat ecosysteem is geïntegreerd. Blijkbaar denken zowel Apple als OpenAI hetzelfde, en daarom brengt volgens Bloomberg momenteel geen van beide de ander kosten in rekening.

Noch Apple, noch OpenAI betalen in hun huidige deal voor ChatGPT-integratie

Het rapport geeft aan dat Apple de aanwezigheid op zijn miljoenen apparaten over de hele wereld beschouwt als ‘van gelijke of grotere waarde dan geldelijke betalingen’. Hoewel ChatGPT tegenwoordig behoorlijk bekend is, zijn er nog steeds mensen die aarzelen om de service voor de eerste keer te proberen. Maar het binnen handbereik hebben, ingebouwd in een iPhone, kan een ideale start zijn om te gaan genieten van de kracht van AI.

De bron voegt eraan toe dat Apple met ChatGPT geen enkele exclusiviteit nastreeft. Het bedrijf zou zelfs in gesprek zijn met Google om Gemini te integreren. Zo ook met Anthropic, een startup gericht op AI. Er wordt zelfs gezegd dat ze zouden onderhandelen met Baidu en Alibaba om AI-integratie in China aan te bieden. Dit komt omdat diensten van bedrijven als OpenAI of Google beperkt of verboden zijn in het Aziatische land.

Het doel van Apple zou zijn om van iOS een toegangshub te maken voor de populairste AI-diensten. Deze diensten zouden naast Apple Intelligence, het eigen AI-platform van het bedrijf, bestaan. Diensten van derden zouden taken ondersteunen die Apple Intelligence nog niet kan uitvoeren.

Apple zou een korting op de betaalde OpenAI-abonnementen nemen als toekomstige strategie voor het delen van inkomsten

In de toekomst zou Apple zijn toevlucht nemen tot een model voor het genereren van inkomsten, gebaseerd op het omzetaandeel van OpenAI en andere bedrijven. Het rapport geeft aan dat het bedrijf een deel van de premiumabonnementen via zijn betalingsplatform zou afnemen. Kortom, het zou een model implementeren dat vergelijkbaar is met dat van de App Store. Ten slotte zou Apple proberen mensen zover te krijgen dat ze traditionele zoekmachines vervangen door door AI aangedreven diensten.

Thijs Van der Does