De CO2-uitstoot van Google stijgt met 48%, waardoor de doelstelling voor 2030 in gevaar komt

De AI-gekte heeft Google’s “netto nul”-doelstelling voor 2030 ernstig in twijfel getrokken. Het bedrijf breidt zijn AI-datacenters snel uit, wat leidt tot een toename van de uitstoot van koolstof of broeikasgassen (GHG). De uitstoot van broeikasgassen steeg met 48% tussen 2019 en 2024. Het bedrijf is nog steeds toegewijd aan de doelstelling voor 2030, maar zegt dat het doel “extreem ambitieus” is, wat niet bepaald een positief vooruitzicht is.

De CO2-uitstoot van Google is de afgelopen jaren drastisch toegenomen

Net als de meeste andere techbedrijven spant Google zich in om de CO2-uitstoot te verminderen en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen te vergroten voor een duurzame toekomst. Hoewel het aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt met betrekking tot enkele van zijn minidoelen, zoals het gebruik van plasticvrije materialen voor verpakkingen, lijkt het grootste doel nog verder weg te liggen.

In zijn milieurapport van 2024 onthulde Google dat zijn koolstofemissies in 2023 met 13% jaar-op-jaar waren gestegen. Zoals Ars Technica opmerkte, bedroeg de vervuiling vorig jaar 14,3 miljoen ton koolstofequivalent. Dat is een enorme sprong van 48% ten opzichte van 2019, een verrassende beweging in de tegenovergestelde richting. Het bedrijf had zijn vervuiling moeten verminderen, maar voegt er nog meer aan toe.

Volgens Google waren uitbreidingen van datacenters en toeleveringsketens de belangrijkste redenen voor deze enorme sprong in koolstofemissies. Het stroomverbruik van het datacenter steeg in 2023 met 17% en is nu goed voor 25% van het bedrijfsbrede verbruik. De datacenters van het bedrijf alleen al waren goed voor 7-10% van het wereldwijde energieverbruik van datacenters. De centra verbruikten in 2023 ook 17% meer water.

Ondanks dat het de verkeerde kant opgaat, is Google toegewijd aan de “netto nul”-doelstelling voor 2030. Het bedrijf zegt dat het een extreem ambitieus doel is dat nog uitdagender wordt door de dringende noodzaak om de AI-infrastructuur te versterken. Het is echter klaar voor de uitdaging. “Het opschalen van AI… is net zo cruciaal als het aanpakken van de milieu-impact die ermee gepaard gaat”, aldus Google in zijn milieurapport.

De Chief Sustainability Officer van het bedrijf, Kate Brandt, voegde toe dat het bedrijf “heel hard werkt” aan het verminderen van zijn koolstofemissies. Het heeft overeenkomsten gesloten voor schone energie en onderzoekt mogelijkheden voor AI-gestuurde klimaatoplossingen. Deze inspanningen kunnen op de lange termijn de gewenste resultaten opleveren. “We verwachten nog steeds dat onze emissies zullen blijven stijgen voordat ze dalen richting ons doel”, aldus Brandt.

Google heeft in 2023 1 miljard gallons water aangevuld

De waterbeheerprojecten van Google hebben naar schatting 1 miljard gallons water aangevuld in 2023. Dat komt neer op 18% van zijn zoetwaterverbruik vorig jaar, een 3x sprong van 6% in 2022. De verpakkingsmaterialen voor producten die in 2023 werden gelanceerd, waren ook minstens 99% plasticvrij, waarbij de verpakking van de Pixel 8 en Pixel 8 Pro 100% plasticvrije materialen gebruikte. Google zegt dat het AI gebruikt om klimaatactie te bevorderen door informatie te organiseren, voorspellingen te verbeteren en optimalisatie te verbeteren.

Thijs Van der Does