De AI-chatbot van T-Mobile beweert dat de provider zijn belofte voor prijsvaststelling heeft gebroken

Ondanks de verhoging van de prijzen voor legacy-abonnementen, beweert T-Mobile dat het zijn woord niet heeft gebroken. De eigen interne AI-gestuurde chatbot van het bedrijf is het echter niet eens met die positie. Sterker nog, de T-Mobile chatbot beweert dat het bedrijf zijn prijsvergrendelingsbelofte heeft gebroken na zijn recente acties.

De controversiële prijsverhoging van legacy-abonnementen

Tijdens de laatste week van mei raakte T-Mobile verwikkeld in een controverse over de prijzen van zijn abonnementen. Er zijn gebruikers die de diensten van het bedrijf hebben gecontracteerd vanwege een belofte van een onveranderlijke prijs. Dit betekent dat T-Mobile zich ertoe heeft verbonden de prijzen voor die specifieke abonnementen nooit te verhogen. Er zouden alleen wijzigingen in de maandelijkse factuur plaatsvinden als de gebruiker naar een andere zou overstappen. Het bedrijf kondigde echter prijsverhogingen aan voor sommige van die oudere plannen.

Het nieuws kreeg veel kritiek van gebruikers die zich bedrogen voelden. De prijzen voor de getroffen abonnementen stegen met $ 2 tot $ 5. Het bedrijf beweerde echter dat het niets verkeerd deed. In ieder geval overtuigden de verklaringen die T-Mobile gaf gebruikers nooit helemaal. Dit zorgde niet alleen voor kritiek, maar ook voor mensen die overstapten naar een andere provider vanwege de gebroken belofte.

T-Mobile heeft zijn prijsvaststelling verbroken, beweert zijn eigen chatbot

Medewerkers van T-Mobile hebben de ‘Superpowers’-suite om hen te helpen bij hun werk, inclusief een AI-gestuurde chatbot. Deze is getraind met de beleidsdocumentatie van het bedrijf. Met dat in gedachten vindt u het misschien grappig om te weten dat de chatbot de publieke positie van T-Mobile tegenspreekt.

Volgens de chatbot heeft de vervoerder de prijsvergrendelingsverplichting geschonden door de prijzen van oude abonnementen te verhogen. De chatbot voegt eraan toe dat de acties van T-Mobile tot juridische problemen kunnen leiden. Bovendien stelt zij dat een dergelijke actie ook negatief zou zijn voor de reputatie van het bedrijf.

De beweringen van de chatbot kunnen niet worden opgevat als een officiële verklaring. Vergelijkbare door AI aangestuurde diensten kunnen immers soms “hallucinaties” hebben, wat in feite verzonnen feiten zijn. Het is echter nog steeds interessant dat zelfs de interne tools van T-Mobile hun publieke standpunt niet ondersteunen. Zeker als deze tools zijn getraind in het eigen beleid van de provider.

Thijs Van der Does