De 5G van T-Mobile is nog steeds de snelste in de VS, zegt Ookla

Uit het laatste testrapport van internetonderzoeksbureau Ookla blijkt dat de 5G-diensten van T-Mobile nog steeds de snelste zijn in de VS. Dankzij het extra 2,5GHz-spectrum zijn de gemiddelde downloadprestaties van de telecomaanbieder op 5G-netwerken met bijna 30Mbps toegenomen. De meest opvallende verandering in de 5G-diensten van T-Mobile na de toewijzing van het nieuwe spectrum is te zien in de landelijke gebieden van het land.

De 5G-diensten van T-Mobile waren in maart het snelst met 287,14 Mbps

Volgens het laatste inlichtingenrapport van Ookla waren de 5G-diensten van T-Mobile in maart 2024 de snelste in de VS. De provider slaagde erin een gemiddelde downloadsnelheid van 287,14 Mbps te behalen op zijn 5G-netwerken. De downloadsnelheden van het bedrijf stegen met 29,64 Mbps binnen een maand na de implementatie van het extra 2,5 GHz 5G-spectrum. Hoewel de downloadsnelheden van de telecomprovider in mei daalden tot 275,50 Mbps, is het nog steeds de snelste 5G-provider in de VS.

Bovendien suggereert het rapport dat de 5G-diensten van alle telecomoperatoren, vooral T-Mobile, een boost hebben gezien in plattelandsgebieden. Volgens de gegevens heeft het bedrijf in deze regio’s hogere downloadsnelheden toegevoegd dankzij de recente implementatie van het middenbandspectrum. T-Mobile heeft het 2,5 GHz middenbandspectrum goed benut. Het ontving uiteindelijk het aanvullende spectrum van de FCC nadat de 5G SALE Act in december 2023 door president Biden was ondertekend.

De 5G-downloadsnelheden van Verizon en AT&T waren respectievelijk 224,67 Mbps en 145,36 Mbps

Verizon behaalde de tweede plaats in de testresultaten van Ookla door in maart een maximale downloadsnelheid van 224,67 Mbps aan te bieden. Het bedrijf leverde 22 procent langzamere 5G-diensten dan marktleider T-Mobile. Wat AT&T betreft, deze bleef in maart ver achter met de gemiddelde 5G-downloadsnelheden van 145,36 Mbps.

Verizon kon ook zijn C-band middenklasse 5G-spectrum, dat het een paar jaar geleden kocht, goed gebruiken. Dankzij het extra spectrum kon het bedrijf in het vierde kwartaal van 2023 de achterstand op T-Mobile inhalen. Verizon kon ook zijn 5G-prestaties in plattelandsgebieden verbeteren. AT&T zag helaas slechts een kleine stijging in de gemiddelde 5G-downloadsnelheden in landelijke regio’s in het hele land.

Het rapport geeft aan dat alle telecomproviders in de VS prioriteit geven aan verbeteringen in de 5G-downloadprestaties. Waarschijnlijk zal dit het hele jaar doorgaan. Nadat ze hun downloadsnelheden hebben gestabiliseerd, wordt van de telecombedrijven verwacht dat ze zich zullen concentreren op het handhaven van de latentie en het aanbieden van hogere uploadsnelheden.

Thijs Van der Does