ChromeOS 126 biedt eindelijk Quick Start, meerdere agenda’s en meer

Google blijft de ChromeOS-gebruikerservaring verbeteren met de versie 126-update. Chromebook-bezitters krijgen nu meer aanpassingsopties, functies en toegankelijkheidsinstellingen. De vorige update was eind mei gearriveerd.

AI-verbeterde camerazoom, “Quick Start” en toegankelijkheidsverbeteringen

Na de update kun je nu zoomen met elke camera die is aangesloten op of ingebouwd in je Chromebook. Dat wil zeggen dat het niet nodig is dat uw camera een optische zoommotor heeft. Sommige geavanceerde Chromebook-modellen ondersteunen zelfs AI-aangedreven verbeteringen om het ingezoomde beeld scherper te maken. Er is ook de “Quick Start”-functie waarmee u snel uw Google-account en Wi-Fi-sleutels van uw telefoon naar uw Chromebook kunt exporteren. Dit bespaart u het vervelende proces van het handmatig invoeren van inloggegevens. Google heeft in 2022 “Quick Start” aangekondigd, dus het heeft lang geduurd.

ChromeOS 126 verbetert ook de toegankelijkheid met “Vergrootglas om Select to Speak te volgen.” De functie markeert in feite de tekst op het scherm terwijl u deze hardop voorleest met “Selecteer om uit te spreken” ingeschakeld. Deze zal voor iedereen nuttig zijn, zowel mensen met slechtziendheid als iedereen die afleiding tijdens het lezen wil vermijden. Hiervoor moet u zowel “Vergrootglas” als “Selecteer om uitgesproken te worden” inschakelen op de pagina Instellingen.

Mensen met een hoge mate van lichtgevoeligheid zullen blij zijn te weten dat ze nu de knippercursorsnelheid kunnen aanpassen of zelfs gewoon kunnen uitschakelen. Je vindt deze optie in Instellingen > Toegankelijkheid > Toetsenbord en tekstinvoer > Knippersnelheid tekstcursor.

Gedetailleerde Family Link-instellingen en ondersteuning voor meerdere agenda’s zijn ook opgenomen in ChromeOS 126

Family Link biedt nu gedetailleerdere opties door het rechtenbeheer te scheiden. Ouders kunnen nu beslissen over app-machtigingen en extensiemachtigingen die hun kinderen kunnen gebruiken of installeren. Met een andere nieuwe optie in ChromeOS 126 kunt u het veeggebaar uitschakelen om tussen pagina’s te navigeren. Dit gebaar kan voor sommigen vervelend zijn, dus het is goed nieuws dat je er nu vanaf kunt komen.

Ten slotte bevat ChromeOS 126 een functionele verbetering met betrekking tot agenda’s. Nu kunnen gebruikers alle evenementen uit hun meerdere agenda’s bekijken als ze dat willen. Dit betekent dat u niet langer beperkt bent tot uw hoofdagenda. Uiteraard kun je zelf kiezen welke kalenders in de app getoond worden.

In de blogpost wordt gewaarschuwd dat de uitrol in fasen plaatsvindt. Als u de beschikbaarheidsmelding op uw Chromebook nog niet heeft ontvangen, hoeft u alleen maar een paar dagen te wachten.

Thijs Van der Does