Chrome voor Android kan webpagina's nu hardop voorlezen, met handmatige afspeelknoppen

Als u een iPhone gebruikt, heeft u waarschijnlijk de optie Luister naar pagina in Safari opgemerkt, waarmee u Siri kunt gebruiken om naar de webpagina te luisteren waarop u zich bevindt. Nu voegt Chrome voor Android een soortgelijke functie toe met een vrijwel identieke naam: luister naar deze pagina. Deze functie leest de inhoud voor van de webpagina's die u momenteel bekijkt.

Je krijgt handmatige controle over de leesluidstem en de afspeelsnelheid

De functie voor het lezen van webpagina's in Chrome voor Android is nog niet op alle websites beschikbaar. U zult merken dat deze functie het beste werkt op webpagina's met veel tekst. Om deze functie te gebruiken, gaat u naar de website die u door Chrome wilt laten voorlezen, tikt u vervolgens op de drie stippen in de rechterbovenhoek en kiest u de optie Naar deze pagina luisteren.

Er verschijnt een minispeler met een voortgangsbalk en de optie voor afspelen/pauzeren. Je krijgt ook de optie voor vooruit en terugspoelen van 10 seconden. In de onderste hoeken van de minispeler vind je twee verschillende opties. Met de optie aan de linkerkant onder aan de minispeler kunt u de afspeelsnelheid van de audio verhogen. U kunt een afspeelsnelheid selecteren tussen 0,8x en 4x. In de rechterbenedenhoek van de minispeler krijg je een menu met drie stippen. Als je erop tikt, worden er twee nieuwe opties geopend: spraak en tekst markeren en automatisch scrollen.

U kunt de optie Stem selecteren om de stem te configureren waarmee u wilt dat de TTS-functie (tekst-naar-spraak) de inhoud van de website voorleest. En de tekst markeren en automatisch scrollen zijn twee afzonderlijke functies die Chrome onder één naam heeft samengevoegd. De optie Tekst markeren markeert de tekst die de TTS-functie momenteel aan het lezen is, en de optie voor automatisch scrollen blijft door de webpagina scrollen totdat de functie het laatste woord van de webpagina heeft gelezen.

Het lezen van webpagina's in Chrome voor Android is een functie die al lang had moeten wachten

Vorig jaar testte Google de TTS-functie voor de Chrome-leesmodus op desktop. Die functie duurde echter niet lang en het bedrijf heeft deze niet publiekelijk uitgerold. Na het verwijderen van deze functie moest u een extensie van derden gebruiken als u wilde dat Chrome webpagina's kon lezen.

Gelukkig is Google begonnen deze functie publiekelijk uit te rollen, maar alleen in Chrome voor Android. Het zal waarschijnlijk in de nabije toekomst ook beschikbaar komen op de desktopversie.

Omdat Google de functie geleidelijk uitrolt met Chrome-versie 125, kan het even duren voordat u deze ziet. Wees geduldig als u deze nog niet heeft ontvangen. Zorg er in de tussentijd voor dat je Chrome versie 125 hebt geïnstalleerd, deze kun je downloaden via de Google Play Store.

Thijs Van der Does