Apple gaat iPhone-mobiele betalingen openstellen voor rivalen dankzij de EU

Apple heeft zich aan de EU gecommitteerd om de mobiele betalingstechnologie van iPhones open te stellen voor derden. Dit markeert het einde van een 4 jaar durend onderzoek tegen de gigant uit Cupertino. Binnenkort hebben gebruikers opties naast Apple Pay voor mobiele wallets.

In juni 2020 startte de EU een onderzoek tegen Apple over de algemene voorwaarden voor het integreren van betaaldiensten in Apple Pay. Een paar jaar later (2022) bepaalde het agentschap dat Apple alternatieve wallets beperkte, wat innovatie en opties voor gebruikers beperkte. In principe had alleen Apple Pay toegang tot de hardware (NFC) en software die nodig waren voor mobiele betalingen op de apparaten van het bedrijf.

Meerdere banken en concurrerende walletontwikkelaars hebben al geklaagd over de situatie. Ze werden immers gedwongen om uitsluitend een platform te gebruiken dat door Apple werd beheerd, zonder andere alternatieven. Dit gaf Apple de macht om tarieven en voorwaarden vast te stellen zonder dat andere rivalen iets beters konden bieden.

Apple belooft de EU om zijn mobiele betalingstechnologie open te stellen

Nu is de situatie eindelijk opgelost, aangezien Apple zijn NFC-gebaseerde mobiele betalingstechnologie (ook wel “tap-and-go” genoemd) zal openstellen voor wallet-rivalen. Margrethe Vestager, EU-antitrustchef, toonde zich tevreden met Apple’s zet. Ze zei dat “Apple vanaf nu zijn controle over het iPhone-ecosysteem niet langer kan gebruiken om andere mobiele wallets van de markt te weren. Concurrerende wallet-ontwikkelaars, evenals consumenten, zullen profiteren van deze veranderingen, waardoor innovatie en keuze mogelijk worden, terwijl betalingen veilig blijven.”

Apple’s commitment impliceert dat mobiele wallets van derden toegang kunnen krijgen tot de NFC van iPhones zonder licenties te betalen. Ook voor Face ID-technologie voor biometrische verificatie, iets wat belangrijk is bij de authenticatie van betalingen. Bovendien zal Apple gebruikers toestaan ​​om de standaard mobiele wallet op hun apparaten te kiezen. Ze kunnen Apple Pay dus zelfs volledig vervangen als ze dat willen.

Toezegging geldig voor 10 jaar; EU blijft waakzaam

Apple’s toezeggingen aan de EU gelden 10 jaar. Het bedrijf heeft tot 25 juli de tijd om hieraan te voldoen, anders krijgt het een boete van maximaal 10% van de totale jaarlijkse bruto-omzet. De EU had Apple al aangeklaagd voor DMA-non-compliance door te voorkomen dat sommige apps of services gebruikers naar andere platforms met betere aanbiedingen stuurden.

Thijs Van der Does