Amerikaanse overheid heeft in 2024 acht Huawei-exportlicenties ingetrokken

In mei zei het Amerikaanse ministerie van Handel dat het “bepaalde vergunningen” voor export naar Huawei had ingetrokken. Het blijkt dat de Amerikaanse regering onder leiding van Joe Biden tot nu toe in 2024 maar liefst acht vergunningen heeft ingetrokken. Dit is de nieuwste poging van de regering-Biden om de Chinese techgigant te verlammen.

De Amerikaanse overheid trekt meer licenties in om de groei van Huawei in te dammen

Huawei vecht een strijd als geen ander groot technologiebedrijf. Het Chinese bedrijf dat ooit dreigde Samsung omver te werpen als ’s werelds grootste smartphonebedrijf, is door de Amerikaanse sancties gereduceerd tot een schim van zichzelf. Dit gebeurde nadat de Amerikaanse overheid het in 2019 op de Entity List had geplaatst. De regering van Donald Trump noemde Huawei een nationale veiligheidsbedreiging vanwege de mogelijke banden met de Chinese overheid.

Dit blokkeerde effectief de toegang van het bedrijf tot de nieuwste smartphonetechnologieën die in de VS werden gemaakt of ontstonden. Het kon geen geavanceerde chips, Google-services en -apps en andere componenten en apparatuur verkrijgen om krachtige nieuwe 5G-telefoons te maken. De Amerikaanse overheid stond sommige Amerikaanse bedrijven toe om zaken te doen met Huawei door speciale licenties te verkrijgen. Die licenties gingen echter nog steeds gepaard met verschillende beperkingen.

De situatie veranderde niet toen Joe Biden in 2021 aan de macht kwam. Ondertussen begon Huawei met het opbouwen van een binnenlandse toeleveringsketen. Gesteund door het staatsfonds en de sympathie van burgers, herrijst het langzaam uit de as, althans in China. De speciale licenties stelden het in staat om in deze moeilijke fase in de industrie te blijven drijven. De Amerikaanse overheid heeft dit ingezien en heeft een aantal van die licenties ingetrokken om te proberen de groei van Huawei in te dammen.

“We beoordelen voortdurend hoe onze controles onze nationale veiligheid en buitenlandse beleidsbelangen het beste kunnen beschermen, rekening houdend met een voortdurend veranderende dreigingsomgeving en technologisch landschap. Als onderdeel van dit proces trekken we soms exportvergunningen in, zoals we in het verleden hebben gedaan”, zei het ministerie van Handel in mei. Een document dat door Reuters is ingezien, onthult dat de Amerikaanse overheid in 2024 acht van dergelijke vergunningen heeft ingetrokken.

Qualcomm en Intel behoren tot de getroffen bedrijven

Volgens Reuters heeft het ministerie van Handel dit document opgesteld als reactie op een onderzoek van Republikeins congreslid Michael McCaul. Het document noemt niet de namen van de Amerikaanse bedrijven waarvan de licenties zijn ingetrokken. In mei werd echter onthuld dat Qualcomm en Intel tot de getroffen bedrijven behoren. Deze chipbedrijven zouden geen zaken meer doen met Huawei.

Licenties die nog geldig zijn, zijn onder meer die voor de export van “trainingsapparatuur en kantoormeubilair en low-tech componenten voor massamarktartikelen voor consumenten, zoals touchpad- en touchscreensensoren voor tablets”, aldus het nieuwe rapport. Interessant genoeg zei het ministerie van Handel dat het deze licenties niet heeft ingetrokken omdat de genoemde artikelen al “algemeen verkrijgbaar zijn in China van Chinese en buitenlandse bronnen.”

De Amerikaanse overheid lijkt Huawei’s technologische vooruitgang in chipproductie te willen blokkeren. Onlangs lanceerde het bedrijf krachtige nieuwe telefoons met chips van het Chinese bedrijf SMIC. Dit hielp de smartphoneverkoop met 64% jaar op jaar te groeien in de eerste zes weken van 2024. Het is nog maar de vraag of de nieuwe stappen de vooruitgang dwarsbomen. Vroeg of laat zal Huawei misschien wel uit de problemen komen.
Thijs Van der Does