AMD heeft zijn nieuwe Ryzen AI 300-serie processors aangekondigd

Laten we eerlijk zijn: elk groot technologie-evenement zal vanaf nu een soort AI-aankondiging hebben. Computex is nu aan de gang en grote bedrijven pronken met hun nieuwste en beste innovaties. Eén bedrijf is AMD, en het bedrijf heeft zojuist zijn nieuwe Ryzen AI 300-serie processors aangekondigd.

Zoals je kunt zien, is dit een nieuwe serie processors die zijn ontworpen met AI in gedachten. Ze zijn ontworpen voor krachtige AI op het apparaat, aangezien dit de trend wordt in de technologie-industrie. We zien AI op het apparaat al bij telefoons zoals de Pixel 8 Pro (recensie) en Galaxy S24-telefoons. Nu is het de beurt aan de computer.

AMD kondigt zijn nieuwe Ryzen AI 300-serie processors aan

De nieuwe serie processors bestaat uit twee modellen. Ten eerste hebben we de AMD AI 9 HX 365. Deze processor heeft 10 cores met 20 threads. Het heeft een totale cache van 34 MB en een TDP van 15-54 W. Ten slotte kijken we naar 50 TOP's voor de NPU. Dit gaat gepaard met AMD Radion 880M Graphics.

Dit is het lagere model, maar het is nog steeds een krachtige processor. Deze processor is, samen met het krachtigere model, ontworpen om de nieuwe Microsoft Copilot+ pc's te gebruiken. Je kunt dus heel veel AI op het apparaat verwachten.

Wat het eerder genoemde duurdere model betreft, dit is de AMD Ryzen AI 9 HX 370. Dit model deelt een paar specificaties met het minder krachtige model. Het deelt de 50 TOP's en de 15-54W TDP.

Verder heeft het 12 cores samen met 24 threads, 36 MB cache en AMD Radeon 890 Graphics. Deze is dus net iets capabeler dan het andere model. Je zou verwachten dat dit in duurdere computers zit. Het zal waarschijnlijk ook beter presteren met AI op het apparaat.

AMD heeft een aantal grafieken gepubliceerd om deze nieuwe serie chips te vergelijken met de concurrentie. De eerste grafiek toont de nieuwe AMD-chips vergeleken met de Intel Core Ultra 185H. We zien enkele grote verschillen tussen de chips als het gaat om multitasking en 3D-weergave.

AMD AI 300 versus Intel Core Ultra 185H
Bron: AMD

De tweede, derde en vierde grafiek tonen de nieuwe AMD-chips versus respectievelijk de Apple M3, Snapdragon X Elite en Intel Core Ultra 185H (gaming).

AMD werkte samen met bedrijven als ASUS, HP, Acer, Lenovo en MSI om hun computers van stroom te voorzien. Je zou deze chips dus vanaf juli in de schappen moeten zien liggen.

Thijs Van der Does