Amazon werkt aan een echte ChatGPT-concurrent

Grote bedrijven doen mee aan de AI-race… maar Amazon lijkt het rustig aan te doen. Het bedrijf heeft een paar AI-aangedreven functies onthuld, maar die zijn niet echt veel. Nou, Amazon wil dat veranderen, want er gaan geruchten dat het bedrijf werkt aan een ChatGPT-concurrent.

De grootste bedrijven ter wereld (Google, Microsoft, Apple, Meta en Amazon) hebben allemaal hun interesse in AI uitgedrukt. Ze hebben allemaal, behalve Amazon, een soort groot gebruikersgericht AI-product gelanceerd. Apple zal in de nabije toekomst op iOS 18 landen.

We hebben AI-tools van Amazon gezien voor bedrijven en verkopers, maar niemand bezoekt Amazon.com voor enige vorm van AI-ervaring. Ondertussen verschuift het technologielandschap richting een door AI gegenereerde toekomst.

Amazon zou zijn achterstand kunnen inhalen door een ChatGPT-concurrent te lanceren

We hebben nog steeds te maken met vroege informatie, dus u moet deze met een korreltje zout nemen. Volgens rapporten werkt Amazon aan een waarheidsgetrouwe AI-chatbot met alle verbeteringen die je zou vinden bij zoiets als ChatGPT of Gemini. Net als bij andere chatbots kun je vragen invoeren en reacties krijgen. Vrij standaard AI-chatbot-shenanigans.

Rapporten zeggen ook dat deze chatbot ook afbeeldingen kan genereren. Dit zou hem op gelijke hoogte brengen met andere chatbots zoals Gemini en Microsoft Copilot. Gemini kan nog steeds geen afbeeldingen van mensen genereren vanwege de eerdere controverse.

Deze chatbot heeft de codenaam ‘Matis’. Het deelt namen met de Griekse godin van de wijsheid, die behoorlijk slim is van het bedrijf. Het is echter niet te zeggen hoe het bedrijf het eindproduct gaat noemen.

Het lijkt erop dat Matis niet iets drastisch anders zal bieden dan wat we vandaag hebben. De chatbot kan toegankelijk zijn via een website zoals ChatGPT, Gemini, enz. Er is ook een kans dat deze realtime informatie kan bieden door op internet te surfen. Het toont ook de bronlinks voor de resultaten.

Matis zou echter een truc achter de hand kunnen hebben

Amazon zou Matis een bepaald voordeel kunnen geven, en het is perfect voor mensen die van een slimme thuislevensstijl houden. Volgens mensen die dicht bij de zaak staan, zou Matis, net als Alexa, ook bepaalde taken kunnen automatiseren. Denk hierbij aan slimme huistaken zoals het inschakelen van verlichting en het bedienen van slimme apparaten. Als het integreert met je Alexa-account, heb je een zeer capabele AI-agent.

Op dit moment zullen we moeten wachten op meer informatie over deze chatbot. Amazon is niet bepaald efficiënt met zijn AI-inspanningen. We kregen onlangs het nieuws dat de generatieve AI-aangedreven Alexa al een tijdje niet meer zal verschijnen.

Thijs Van der Does